BESPLATNI PREGLEDI: U Institutu za javno zdravlje Vojvodine 20. marta

Lj.P.

18. 03. 2024. u 14:11

INSTITUTU za javno zadravlje Vojvodine povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, u sredu, 20. marta organizovaće javnu manifestaciju od 8 do 9.30 časova u holu Instituta.

БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ: У Институту за јавно здравље Војводине 20. марта

Foto: D. Milovanović

Zainteresovani građani moćiće da izmere krvni pritisak, nivo šećera u krvi, nivo zasićenosti krvi kiseonikom (saturacija kiseonika), izračunaju indeks telesne mase, demonstriraju samopregled dojke na modelu. Radiće se i utvrđivanje stepena zavisnosti od nikotina i nivoa spremnosti za odvikavanje, savetovanje u vezi sa pravilnom ishranom i zdravim oblicima života.

Na Nacionalni dan borbe protiv raka dojke, 20. marta, skreće se pažnja javnosti na rasporstranjenost bolesti, opšte mere prevencije i podiže svest žena o značaju preventivnih pregleda, samopregleda i zlatnog standarda ranog otkrivanja raka dojke- mamografije, jedanput u dve godine za žene starosne dobi od 50 do 69 godina.

Faktori koji smanjuju rizik od dobijanja raka dojke su nepušenje, neoizlaganje duvanskom dimu i nataloženom  duuvanskom aerosolu, uzdražavanje od upotrebe alkohola, pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost (30 minuta dnevno ili 150 minuta nedeljno) , poznavanje tehnike suočavanj sa stresom i njegovo preovladavanje, planiranje prvog porođaja pre 30. godine, dojenje dece-isključivo dojenje do šest meseci a sa dohranom 18 do 18 meseci, veća opreznost potrebna je kod žena sa nasledniom komponentom, starijih od 50 godina, gojaznih, koje nisu rađale ili nisu dojile, koje su dugo uzimale hormonsku supstionacaionalnu terapiju, ranije imale menarhu a kasnije ušle u menopauzu i koje ne idu redovno kod ginekologa ili na istematske preglede.

Kada se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u više od 90 odsto slučaejava. Samim načinom lečenja , koje je kraće i efikasnije, podiže se kvalitet života obolelih i lečenih žena.

Rak dojke predstavlja vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta. Prema podacima SZO u svetu se godišnje registruje oko 1,7 miliona obolelih žena, dok od iste bolesti svake godine umre  više od milion njih.

U proseku svake godine se u Srbiji registruje 4.204 novoobolele žene od ove vrste malignog tumora. zahvaljujući programima ranog otkrivanja ui napretku u primeni ajedkvatne terapije, danas karcinom dojke nije više "fatalno oboljenje".  U posmatranom periodu više od 85 odsto novodijagnostifikovanih su označeni kao "rani". Mamografija predstavlja "zlatni standard" u otkrivanju karcoinoma dojke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)