ŠALOVE PLETE - RUKAMA: Čarobni prsti jedne Despotovčanke štrikaju, vezu, stvaraju (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

15. 03. 2024. u 06:30

MARIJANA Miladinović Jovanović iz Despotovca, pedagog u ovdašnjoj Tehničkoj školi više od dve decenije, pre desetak godina rešila je da oproba svoju kreativnost.

ШАЛОВЕ ПЛЕТЕ - РУКАМА: Чаробни прсти једне Деспотовчанке штрикају, везу, стварају (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

 Na internetu je pronašla razne tehnike pletenja prstima bez igala. To ju je fasciniralo i počela je da plete šalove na razne načine i od raznog pletiva, od jednog, dvostrukog ili od dekorativnog konca sa karnerima. Marijana kaže da je pletenje prstima odlična metoda, jer omogućava pletenje bez šivenja i pajanja ivica.

- Šalovi se, na primer, rade u krug na kutijama specijalno izrezanim za te svrhe. Plete se na samoj kutiji ili na šaci. U zavisnosti od veličine kutije, može da se plete i dekorativna kragna, koja može da se navuče preko glave kada duva vetar. Kada sam počela, potražnja je bila baš velika, jer to niko nije radio. Ti proizvodi su i danas veoma traženi, ali nažalost, u Despotovcu više nema prodavnice u kojoj mogu da kupim predivo, a poručivanje preko interneta je riskantno - kaže Marijana, članica Udruženja žena "Kreativne Despotovčanke".

Zato se okrenula vezu. Zlatnim i srebrnim koncem veze peškire za venčanja i krštenja, laserom gravira razne motive na drvetu, a u poslednje vreme pravi topere za torte od raznih materijala. Ne koristi šablone, već ih sama dizajnira. Izrađuje i drvene pegle ukrašene satenskim ružama...

- Kao i svaka zaposlena žena, radim noću. Novac mi uopšte nije motiv, već želim da stvaram nešto što će nekome da koristi i da ga obraduje. Mladima bih poručila da je suština u strpljenju i da je dosada pokretač kreativnosti - veli Marijana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)