TEMELJAC U ZABLAĆU: Svečano započeta izgradnja novog objekta čačanske predškolske ustanove "Moje detinjstvo"

V. ILIĆ

28. 02. 2024. u 07:45

U OKVIRU čačanske predškolske ustanove "Moje detinjstvo", u centru naselja Zablaće, sa leve strane puta ka Kraljevu, u neposrednoj blizini škole, crkve i Doma kulture, započeta je izgrdnja vrtića.

ТЕМЕЉАЦ У ЗАБЛАЋУ: Свечано започета изградња новог објекта чачанске предшколске установе Моје детињство

Foto: V. Ilić

Simboličnom obeležavanju početka izgradnje pored prvog čoveka grada na Moravi, Miluna Todorovića, prisustvovala je i ministarka prosvete, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, čiji resor realizuje projekat "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje", za koji je Svetska banka izdvojila 167 miliona dinara.

- Novi objekat, na bezmalo 800 kvadrata, moći će da primi oko 120 mališana iz ovog dela grada, odnosno iz Zablaća, Baluge, Banjice, Ježevice, Vape, Rajca, Brezovica, dela Kukića i Lipnice, te Viljuše. Lokalna samouprava je za potrebe izgradnje u svojinu pribavila oko 40 ari i izradila projektno-tehničku dokumentaciju, za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno nešto više od šest miliona dinara - objasnio je Todorović, ne zaboravljajući ni doprinos prethodnog ministra, Branka Ružića.

Sadržaji

PORED 16 soba za mališane, sa garderobama i zasebnim toaletima, novi objekat imaće još višenamensku salu, kancelarije za vaspitače, prostorije za izolaciju bolesne dece... a predviđene su još distributivna kuhinja, vešernica, magacin i radionica. U okviru parcele na kojoj će se nalaziti vrtić, planirano je i 16 parking-mesta, a veći deo namenjen je malim korisnicima, za igre u dvorištu.

Ističući značaj realizacije projekta "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje", kojim se obezbeđuje da svako dete ima kvalitetne uslove za obrazovanje, uz zdrav prostor i okruženje za razvoj duha i tela, prof. dr Slavica Đukić Dejanović najavila je da će se u ovom delu Čačka sprovoditi inovativne metode i procedure rada.

- Rani psihomotorni razvoj dece, uz procese vaspitanja i obrazovanja, predstavlja svojevrsne godine uzleta, pa mi ne pravimo razliku između vrtića na beogradskom Vračaru, na primer, i ovoga u Zablaću. Pritom, posebnu pažnju obraćamo na osetljive grupe mališana - poručila je ministarka prosvete, naglašavajući i koliko je značajno da saradnici u poslu, posebno oni koji se bave gradnjom, ispunjavaju ugovorene rokove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona