SISTEMSKI KROTE BUJICE: Operativni plan odbrane od poplava vodotokova drugog reda na teritoriji Kraljeva

G. ĆIROVIĆ

21. 02. 2024. u 10:51

Poučeni iskustvima iz elementarnih nepogoda minule decenije izazvanih izlivanjima i bujičnim udarima manjih reka i potoka, Kraljevčani su usvojili Operativni plan za odbranu od poplava vodtokova drugog reda za 2024. godinu.

СИСТЕМСКИ КРОТЕ БУЈИЦЕ: Оперативни план одбране од поплава водотокова другог реда на територији Краљева

G.Šljivić (arhiva)

Ovaj važan, strateški akt, usvojen na sednici ovdašnjeg Gradskog veća, pored stalog podrazumeva plan sistemskog, institucionalnog, efikasnog i pravovremenog reagovanja u slučaju poplava, kao i preventivne i operativne mere zaštite od redovnih i vanrednih bujičnih poplava u kraljevačkom kraju.

G.Šljivić (arhiva)

 

- Radi zaštite plavnih područja, odbranu od poplava na vodotokovima drugog reda Operativnim planom sprovodi lokalna samouprava na svojoj teritoriji, kao i preventivne mere za smanjenje rizika od poplava usled klimatskih promena, erozivnih procesa, bespravne gradnje i neodržavanja i izostanka agro, bio, hidro i ostalih tehničkih mera – kaže Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja za poslove civilne zaštite kraljevačke Gradske uprave.

G.Šljivić (arhiva)

Zdravko Maksimović, rukovodilac Odeljenja civilne zaštite u Kraljevu

Prema njegovim rečima, na teritoriji Kraljeva postoji pet vodotokova prvog reda koji su u nadležnosti države i čak 174 bujičnih, vodotokova drugog reda.

- Uz izgradnju zaštitnih objekata na vodotokovima drugog reda, posebno na slivovima Musine, Gledićke, Mrsaćke i Velike reke, neophodno je unaprediti sisitem rane najave i sistema upozorenja i merenja klimatskih faktora, razvijati civilnu zaštitu i edukaciju lokalnog stanovništva, kao i saradnju sa resornim Ministarstvima i susednim lokalnim samoupravama – dodaje Maksimović.

G.Šljivić (arhiva)

 

Osim toga, Operativni plan u sklopu preventivnih i planskih mera podrazumeva i pojačan nadzor inspekcijskih službi i Komunalne milicije na plavnom području, posebno na kritičnoj infrastrukturi, čime se doprinosi kvalitetnijem i organizovanijem odgovoru na rizike izazavene poplavama.

G.Šljivić (arhiva)

 

Tokom minule decenije kraljevački kraj se na udaru većih poplava našao čak pet puta. Poplavni talas, podsećamo, ni prošle godine nije zaobišao Kraljevčane, a majska i junska polava pričinile su štetu od bezmalo 600 miliona dinara, najviše na saobraćajnoj infrastrukturi – mostovima, prelazima, kanalima, lokalnim i nekategorisanim putevaima...

G.Šljivić (arhiva)

 

ZAŠTITA

U CILjU zaštite od poplava, minulih godina izgrađena je obaloutvrda na levoj obali Ibra, potom zaštitini nasip na desnoj obali Zapadne Morave, uređeno je korito Gruže, obale Ribnice, Žičke i Godačičke reke, obavljena je regulacija Drlupske, Sirčanske i Gledićke reke, kao i regulacija rečnih korita u Vrdilima, Mrsaću i Čukojevcu, i u zoni novog mosta na Lopatnici. Posla je, svakako, još mnogo jer treba nadoknaditi decenije nemarnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)