„RATNICI GVOZDENOG PUKA“: U Prokuplju otvorena izložba povodom Dana državnosti Srbije

D. Z.

14. 02. 2024. u 12:52

PETNAESTI februar je najbitniji datum u političkom, kulturnom i bogatom istorijskom kalendaru srpskog naroda.

„РАТНИЦИ ГВОЗДЕНОГ ПУКА“: У Прокупљу отворена изложба поводом Дана државности Србије

foto D-Z.

 

Na ovaj dan pre 220 godina u Orašcu je podignut prvi Srpski ustanak. S obzirom na to da je sloboda jedno od osnovnih ljudskih prava i pretpostavki za život svakog čoveka, mnogi narodi su uključujući i srpski narod tokom duge istorije morali da plate visoku cenu da bi do nje došli. Surova i teška borba je vođena za srpsko nebo, za svaki pedalj srpske zemlje .

Ovo je između ostalog kazao ministar informisanja i telekomunikacija Vlade Srbije Mihailo Jovanović koji je u danas popodne u Narodnom Muzeju Toplice u Prokuplju otvorio izložbu „Ratnici Gvozdenog puka“ povodom Dana državnosti. Podsećajući da je petnaestog februara pre 189 godina, 1835. u Kragujevcu izdat i zakletvom potvrđen prvi ustav knjaževstva Srbije- Sretenjski ustav.Srbije, ministar Jovanović je ukazao da je tada u ustavno pravnom smislu naša država započela svoj ni malo lak put za izgradnju moderne državnosti koji je po njegovim rečima, do dana današnjeg ostao prepun različitih izazova, nepravdi i krajnje nepovoljnih okolnosti po nas.

-Junački srpski narod je više puta pokazao da uprkos svim dvoličlnim principima i dvostrukim aršinima kojima je često bio izložen, sloboda i država ostaju vrednosti koje mu niko ne može oduzeti i za koje se uvek borio i uvek će se boriti.Upravo zato nikada ne smemo da zaboravimo ogromne žrtve koje su naši preci podneli za slobodu svog naroda i svoju državu. Ispostavilo se tada kao i danas nakon nekoliko vekova da ne postoji ništa više sveto, važnije i uzvišenije i važnije od čuvanja svoje države i odlučne slobode za čitav srpski narod. Zato je Srija i sada kada je izložena novim istorijskim izazovima i različitim uticajima sa raznih strana i dalje jaka, jedinstvena i istrajna da nastavi da se ekonomski razvija vođenja nezavisnom i pravednom politikom Aleksandra Vučića - naveo je dalje u svom obraćanju ministar Jovanović.

On je napomenuo da se širom Srbije ovih dana obeležava Dan državnosti, ali da grad Prokuplje to čini izložbom Gvozdenom puku koji su činili mobilisani vojnici iz Toplice, Prokuplja, Kuršumlije, Blaca Žitorađe ali i Jablanice i Zaplanja ...

- Gvozdeni puk zauzima značajno mesto u srpskoj istoriji jer su ratnici Gvozdenog puka oslobodili srpski narod na Kosovu i Metohiji od viševekovnog ropstva pod Turcima i time dovršili borbu srpskih ustanika za slobodu srpskog naroda koja je započeta Prvim srpskim ustankom 1804. godine uprvao na Sretenje- podsetio je ministar Jovanović.

Dodao je da se izložbom u Prokuplju pokazuje da Srbije ne zaboravlja žrtve koje su podneli naši heroji za slobodu svoje otadžbine, da pamtimo njihovu hrabrost i požrtvovanost.

Inače, izložba otvorena u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju čiji je autor vuši uzejski savetnik Darko Žarić prikazana je kroz slike, predmete i podatke o pripandicima Gvozdenog puka, najpoznatijeg i najodlikovanijeg puka u istoriji srpske vojske .

- Izložba je otvorena povodom 220 godina od Prvog Srpskog ustanka , 1804. godine kada su srpski ustanici krenuli da oslobode sve srpske krajeve od turksog okupatora, a pripadnici Gvozdenog puka su 1912. godine oslobodili Kosovo i Metohiju i Makedoniju i time su zaokružili oslobađanje svih srpskih teritorija koje su bile pod osmanskom vlašću - ističe za "Novosti" autor izložbe Darko Zarić, koji napominje da je 1912. godine u Gvozdenom puku, prvom , drugom i trećem puku krenulo 12.000 vojnika dok se 1920. godine kući vratio samo njih oko sedmastotina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)