U SRBIJI ZIMUJU DVE NOVE VRSTE: Šta je pokazao novi popis Društva za zaštitu i proučavanje ptica

Lj.P.

09. 02. 2024. u 19:27

PREBROJAVAJUĆI ptice u našoj zemlji, u okviru međunarodnog zimskog popisa, ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i brojni volonteri, prvi put su na zimovanju u Srbiji otkrili dve nove vrste - velikog morskog gnjurca i srebrnog vivka.

У СРБИЈИ ЗИМУЈУ ДВЕ НОВЕ ВРСТЕ: Шта је показао нови попис Друштва за заштиту и проучавање птица

FOTO: M.ŠĆIBAN I B. OKANOVIĆ

 Od ostalih retkih zimovalica sa severa beleženi su i mali labudovi, baršunasti turpanj, srednji ronci, ušati gnjurci, a specifična je masovna pojava ritskih sova kakva godinama nije beležena. Evidentirano je više od stotinu jedinki i jata od skoro 30 ptica.

Krivolov

NA većini vodenih staništa redovno se sprovodi lov, a beleženo je i nekoliko slučajeva krivolova i ribokrađe usled čega su na gotovo svim vodama, ptice izuzetno plašljive i malobrojne - pojašnjava Šćiban. - Zaprepašćujuće je da na deonici Dunava na 10 kilometara rečnog toka nije zabeleženo ni 100 jedinki pataka, galebova, kormorana ili labudova.

Više od 120 ornitologa, članova DZPPS i volontera tokom januara su obišli više od hiljadu lokaliteta, a osim ptica, beleženo je i stanje njihovih staništa. Uporedo sa ovom Međunarodnom akcijom, od 12 do 15. januara organizovan je i sinhronipopis ptica grabljivica u Panonskoj niziji, a kod nas je ovo dodatno istraživanje sprovedeno u delovima Bačke, Banata i Srema.

- Uspeli smo da obiđemo zaista veliki broj lokaliteta širom Srbije - kaže Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinator ovog popisa. - Najveći poduhvat je bio obilazak celokupnog toka Dunava sa priobaljima, od mađarske do bugarske granice, kao i simultana brojanja galebova, malih vranaca i gusaka kod Dubovca, Beograda i Novog Sada. Na Dunavu ne zimuje ni polovina ptica koje su prisutne na našim vodama.

Stručnjake na terenu je zabrinulo opadanje brojnosti gluvare i liske na svim vodenim staništima. Na svim rekama su evidentirani komunalni otpad i veliko zagađenje, a posebno Dunava, Zapadne i Južne Morave, Ibra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)