TRUJU MIŠEVE, A STRADAJU I SRNE: Užas kod Kule - lovci na oranica pronašli uznemirujuć prizor

Zoran Rajić

13. 01. 2024. u 14:34

LOVCI iz Kule, minule sedmice, na njivama su pronašli više uginulih primeraka srneće divljači i kažu da sve ukazuje na to da su životinje stradale od neadekvatno primenjenog otrova za poljske glodare.

ТРУЈУ МИШЕВЕ, А СТРАДАЈУ И СРНЕ: Ужас код Куле - ловци на ораница пронашли узнемирујућ призор

foto T. Tamaš

Slobodan Bedičin, predstavnik lovačkog društva "Kula" i upravnik Zoohigijene u JKP "Komunalac", kaže da je ovim fond srneće divljači u kulskom ataru, u najmanju ruku, prepolovljen - uz napomenu da mnoge otrovane jedinke neće biti otkrivene, jer su uginule u grmlju, parlozima, šumarcima, jarkovima...

- Prisutna je velika najezda miševa na poljima, što smo primetili još od rane jeseni, ali to se događa godinama i rešava se pravilnom upotrebom otrova, koji se mamcima, kao što su kukuruz i ostale žitarice, mora postaviti direktno u aktivne rupe i odmah zatrpati - ističe Bedičin.

Međutim, kaže, poljoprivrednici - mahom zbog niske otkupne cene pšenice - pokušavaju da uštede tako što, umesto da angažuju radnu snagu za trovanje miševa, razbacuju otrov po njivama rasturivačem za veštačko đubrivo, pa on pada pored rupa.

Pravdanje

RATARI u svoju odbranu navode da bi poljskih miševa i ostalih glodara, koji se razmožavaju i po pet-šest puta godišnje, bilo manje da u ataru nisu istrebljeni njihovi prirodni neprijatelji - lisice, šakali, lasice i ptice grabljivice.

- Nažalost, otrov nema ni miris, ni ukus, pa ga sa mamcima jedu i druge životinje. Ranijih godina pronalazili smo i otrovane lisice, zečeve, fazane, orlove, jastrebove, vrane, golubove... Nije isključeno da i sada ima pomora među tim vrstama, što znači da preti još veći poremećaj ravnoteže u prirodi - upozorio je Bedičin.

Poljoprivrednici, s druge strane, naglašavaju da nije lako pronaći sezonce za posao trovanja glodara, a - zbog skupih ulaganja u setvu - izbegavaju mehaničko uništavanje štetočina zaoravanjem strništa, preoravanjem useva ili dubokim oranjem graničnih, neobrađenih površina.

Uginulu srneću divljač i nekoliko pronađenih mrtvih pasa, najverovatnije zato što su jeli lešine, uklonili su radnici "Zoohigijene", a uviđaje su obavile i policija, i nadležne inspekcije.

Pravdanje

RATARI u svoju odbranu navode da bi poljskih miševa i ostalih glodara, koji se razmožavaju i po pet-šest puta godišnje, bilo manje da u ataru nisu istrebljeni njihovi prirodni neprijatelji - lisice, šakali, lasice i ptice grabljivice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)