KRUNA RADA „SPASOVDANSKOG VEZA“: Izložba „Amanet“ u paraćinskom muzeju (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

28. 12. 2023. u 18:26

KULTURNO-umetničko društvo „Spasovdanski vez“ iz Drenovca, kod Paraćina, ove godine obeležava deceniju postojanja i veoma uspešnog rada, u okviru čega je nastala i izložba fotografija „Amanet“ kao kruna prve dekade.

КРУНА РАДА „СПАСОВДАНСКОГ ВЕЗА“: Изложба „Аманет“ у параћинском музеју (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

U pitanju je postavka koju čine 27 fotografija velikog formata, koja je 25. decembra, u prisustvu velikog broja posetilaca, izložena u Zavičajnom muzeju u tom gradu, na kraju svog veoma uspešnog putešestvija po Srbiji.

Izložba „Amanet“ je projekat koji „Spasovdanski vez“ realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture i predstavlja „pečat“ cele jedne generacije Drenovčana koje žele da ostave nešto vredno iza sebe, u nasleđe, kako to govori i sam naziv izložbe, objašnjava Aleksandar Mihajlović, predsednik ovog društva.

On je sa umetničkim direktorom Draganom Velimirovićem autor tema i koncepta fotografija, a ceo projekat je sa uspehom konkretizovao poznati fotograf iz istog mesta Ivan Radosavljević Šume.

Na fotografijama koje obrađuju različite teme iz srpske tradicije i kulture nalaze se članovi KUD-a, a upotpunjuju ih odgovarajući etno-predmeti, čineći celinu sa svakom fotografijom ponaosob.

 

- Premijera ove izložbe bila je pre godinu dana u Drenovcu i u tom trenutku nju je sufinansirala Opština Paraćin, ali nakon toga mi smo se javili na konkurs Ministarstva kulture i dobili podršku da postavka bude putujuća – objašnjava Mihajlović. Izložba je tako već gostovala u Etno-selu „Terzića avlija“ u  selu Zlakusa kod Užica i u Kulturno-obrazovnom centru „Boljevac“, a donedavno i u staroj školi u Karađorđevom gradu u Topoli. U pitanju su istorijska mesta i autentični ambijenti, a krug putovanja završavamo baš u Paraćinu, odnsno vraćamo se kući – zaljučuje Mihajlović.

Kako se iz ove izložbe i vidi, KUD „Spasovdanski vez“ nije tipično kulturno-umetničko društvo jer se ne bavi samo folklorom. Njegovi članovi različite aktivnosti „oblače“ u neko modernije ruho, kako bi srpsku kulturu i nasleđe današnjoj mladoj generaciji predstavili na njima što prihvatljiviji način.

Posetioci će ovu izložbu u Zavičajnom muzeju moći da pogledaju do polovine januara naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!