"ZIMOVNIK" ZA LUTALICE: Oslikane kućice u Nišu jedini dom za napuštene pse

J. ĆOSIN

29. 12. 2023. u 17:50

DESETAK drvenih kućica, sa prostirkom od slame - ukrašene porukama koje pozivaju sugrađane da doniraju hranu ili, možda, udome neku životinju sa ulice - postavljeno je na više lokacija u Nišu, da napuštenim psima olakšaju predstojeću zimu.

ЗИМОВНИК ЗА ЛУТАЛИЦЕ: Осликане кућице у Нишу једини дом за напуштене псе

foto: J. Cosin

- U saradnji sa lokalnom samoupravom, odabrali smo mesta na kojima ima najviše ničijih ljubimaca, a posebno nas raduje kada nam sugrađani pošalju fotografije novih "stanara", jer je to potvrda da smo učinili pravu stvar - kaže Nina Krstić iz udruženja "Pit".

Problema, međutim, ima mnogo i nisu laki za rešavanje...

- Iako naše Prihvatilište funkcioniše na zavidnom nivou, jer životinje tamo čipujemo, sterilišemo i vakcinišemo, na ulicama ima mnogo napuštenih pasa i potrebna im je neka vrsta privremenog zbrinjavanja. Jer, Zakon o dobrobiti životinja boravak u Prihvatilištu ograničava na 30 dana, a i kapaciteti su limitirani... Postavljanje ovih kućica, nažalost, nije trajno rešenje, pa apelujemo prvenstveno na sugrađane da ne ostavljaju štence na ulici, jer postoji i akcija "Udomi, ne kupuj", pa oni koji žele ljubimca mogu da ga pronađu u našem objektu - kaže direktor JKP "Mediana" Ivan Mihajlović, navodeći da je od početka godine ovako sa lica sklonjeno oko 100 lutalica.

U međuvremenu, iz Udruženja za zaštitu životinja mole sugrađane da ne uništavaju kućice, te da hranu za napuštene pse ostavljaju ispod jelke u prostorijama udruženja "Pit", a posebno su ponosni na činjenicu da su se izborili da ove godine, po prvi put, u Nišu ne bude novogodišnjeg vatrometa - na koji sve životinje veoma burno reaguju - već će za to predviđen novac biti preusmeren u humanitarne svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)