USVOJEN BUDŽET UŽICA: Prioritet rekonstrukcija zdravstvenih ustanova

N. J.

21. 12. 2023. u 11:36

Skupština Grada Užica usvojila je budžet za 2024. godinu vredan 5.44 milijardi dinara.

УСВОЈЕН БУЏЕТ УЖИЦА: Приоритет реконструкција здравствених установа

Grad Užice

Među prioritetima u raspodeli novca su izdaci za ulaganje u zdravstvene ustanove, zaštitu životne sredine i za povećanje energetske efikasnosti.

- Naredne godine očekuje nas početak radova na rekonstrukciji Zdravstvenog centra i Opšte bolnice. To su kapitalni projekti koje finansira naša država, a mi smo opredelili deo sredstava kao naše učešće. Nastavljamo sa ulaganjima brinući, pre svega, o zdravlju naših ljudi. Uvećali smo sredstva namenjena zaštiti životne sredine – naglasila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević - Realizacija kapitalnih projekata, obilaznice oko Užica i Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda će, između ostalog, unaprediti i stanje naše životne sredine.

Posebno je naglašeno, da poslednjih godina uz podršku države Užice izdvaja značajna sredstva za mere energetske efikasnosti kroz subvencije namenjene domaćinstvima.

- To znači manje račune i uštede za naše ljude, kao i čistiji vazduh. Za navedeno, značajni su i svi projekti i ulaganja u oblasti komunalne infrastrukture, odnosno nastavak izgradnje komunalne infrastrukture, dalje širenje vodovodne mreže, projekte fekalne i kišne kanalizacije u svim delovima grada i u seoskom području – dodala je gradonačelnica.

U odnosu na prethodni period, uvećane su pozicije za program socijalne i dečije zaštite, za šta je predviđeno više od 196 miliona dinara. Uvećavaju se i izdvajanja za novorođenje bebe, nezaposlene porodilje, majke sa troje i više dece. Tu su i budžetske pozicije za đake prvake, kao i dodatno uvećana sredstva za učenike i studente.

Budžetom je predviđeno 540 miliona dinara za funkcionisanje Predškolske ustanove, što čini oko 10 procenata budžeta. Pored toga, planirano je izdvajanje 65 miliona za završetak gradnje novog vrtića na Carini, kao i 32 miliona dinara za rekonstrukciju vrtića „Neven“.

Oko 250 miliona dinara opredeljeno je za redovno funkcionisanje osnovnog i srednjeg obrazovanja a ovim budžetom planirana su sredstva za završetak rekonstrukcije Prve osnovne škole Kralja Petra Drugog.

U okviru projekta “Užice prestonica kulture Srbije”, za programe i infrastrukturna ulaganja u ustanovama namenjeno je oko 700 miliona dinara.

Za sportske klubove i organizacije biće izdvojeno 137 miliona dinara. Pored toga, predviđeno je i dodatnih 20 miliona dinara za sportsku infrastrukturu u susret organizaciji MOSI.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)