NAKON 100 GODINA: Svilajnac dobija novi most na Velikoj Moravi

Novosti online

14. 12. 2023. u 11:16

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić obišao je jutros radove na izgradnji novog mosta preko Velike Morave, u selu Vojska u Svilajncu, koji je prvi novi most u toj opštini koji se gradi na toj reci posle čak jednog veka.

НАКОН 100 ГОДИНА: Свилајнац добија нови мост на Великој Морави

Foto: Ministarstvo

- Posle 100 godina radi se prvi novi most u Svilajncu na Velikoj Moravi. Prošao je vek otkako je 1922. godine kralj Aleksndar uradio poslednji moravski most u Svilajncu, a sada predsednik Aleksandar Vučić gradi novi most - rekao je Vesić i dodao da se po reakciji građana uverio koliko će im novi most značiti.

Dodao je da je krajem 60-ih godina prošlog veka, vojska sagradila privremeno jedan most sa drvenim daskama, koji je izgledao "kao iz filmova o Indijani Džons", pa nije bio bezbedan, niti je smeo da se koristi.

Zato je, kaže, Ministarstvo na čijem je čelu, uz pomoć Vlade Srbije obezbedilo sredstva, oko milijardu dinara, za novi most u Svilajncu. Na predlog ministra Vesića prisutni meštani su aklamacijom izglasali da se novi most zove “Most Stevana Sinđelića”. Srpski vojskovođa iz Prvog srpskog ustanka Stevan Sinđelić rođen je 1770. godine u selu Vojska kod Svilajnca.

- Ovaj most nije važan samo za selo Vojska, već i za okolna sela, poput Radošina, zbog čega ćemo i narednom periodu uraditi još oko 10-ak kilometara pristupnih saobraćajnica, kako bi i žitelji drugih sela mogli da koriste most, da lakše stižu do imanja sa druge strane - rekao je Vesić.

Ministar je istakao da će novi most znatno skratiti put ka Kragujevcu i Jagodini, pa će ljudi biti mnogo bolje saobraćajno povezani.

Najavio je da je među planiranim infrastrukturnim projektima i izgradnja obilaznice oko Svilajnca, koja će preusmeriti sav tranzitni saobraćaj prema Despotovcu.

Foto: Ministarstvo

Vesić je kao posebno važno naveo da naredne godine počinje izgradnja brze pruge Beograd‒Niš, što će mnogo značiti Svilajncu, jer iako nije direktno na trasi, preko železničke stanice "Markovac" svi građani će moći veoma brzo da stignu i ka jugu i ka severu, što će potpuno promeniti način života.

- To je politika Aleksandra Vučića, da se Srbija saobraćajno poveže, čime se privlače nove investicije, otvaraju radna mesta, uvećavaju plate i cela Srbija postaje bolje mesto za život svih - rekao je Vesić.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović zahvalio je ministru Vesiću na poseti, navodeći da je izgradnja mosta jedan od najvećih i najznačajnijih projekata za tu opštinu, kao još jedan "izlaz u svet", prema auto-putu, Kragujevac, Jagodinu...

- Važan je most za sve naše stanovnike. Po završetku gradnje, izgradićemo i pristupne saobraćajnice, kako bi žitelji mogli da mu priđu i vozilima, ali i poljoprivrednim mašinama, jer 600 hektara naše najplodnije zemlje se nalazi sa druge strane Velike Morave, tako da će i poljoprivreda od svega ovoga imati koristi - rekao je Milanović i dodao da je saradnja opštine, Vlade i resornog Ministarstva na najvišem nivou možda i u poslednjih 100 godina.

BONUS VIDEO: PLANOVI ZA SAOBRAĆAJNICE I ŽELEZNICE DO 2025: Ministar Vesić na Prokopu za "Novosti"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!