SLIKARI STVARALI U MUZEJU „TAMBURICA FESTA“: U Novom Sadu održana 16. likovna kolonija „Etnomuzikologija i likovnost, tamburica…“

S. BAJIĆ

07. 12. 2023. u 14:35

OVOGODIŠNjI, 16. po redu saziv Likovne kolonije „Etnomuzikologija i likovnost, tamburica...“ obeležilo je 12 umetnika iz Republike Srpske, Hrvatske i Srbije koji su od 2. do 6. decembra stvarali u „Muzeju tamburice“ u Novom Sadu.

СЛИКАРИ СТВАРАЛИ У МУЗЕЈУ „ТАМБУРИЦА ФЕСТА“:  У Новом Саду одржана 16. ликовна колонија „Етномузикологија и ликовност, тамбурица…“

S.B.

Kako je u razgovoru sa novinarima potvrdio dr Jovan Pejčić, osnivač i direktor „Tamburica festa“, najboljeg festivala etno muzike u Evropi, tradicionalno okupljanje slikara je sastavni i jednako značajan segment manifestacije koja svojim radom tokom čitave godine objedinjuje sve vidove kulturnog stvaralaštva.

- Slikari su, s obzirom na to da je likovna kolonija tematska, imali dodatnu inspiraciju u autentičnom, tamburaškom prostoru, „Muzeju Tamburica festa“ gde su izloženi eksponati na kojima su muzicirali Janika Balaž, Marko Nešić, Sava Vukosavljev… u toj interakciji sa prostorom stvorili su sjajne radove koje ćemo predstaviti na proleće iduće godine, upravo u našem muzeju- rekao je Pejčić.

Dela insipirisana tamburaštvom i tamburaškom kulturom, u selekciji dr Danila Vuksanovića, ove godine stvarali su svako svojim likovnim izrazom, Goran Knežević iz Trebinja, Vicko Buktenica sa Šolte (Dalmacija), Dušan Savković - Dukati iz Bukovca, Vlado Njaradi iz Vrbasa, Milena Cvetković, Sonja Boruš, Jovana Popović- Benišek, Milenko Jović, Stanko Rodić, Uglješa Colić i Miloš Vujanović iz Novog Sada.

- Zahvaljujući Muzeju Tamburica festa, koji je otvoren pre tačno godinu dana, imamo privilegiju da se okupljamo i stvaramo na jednom mestu. Zadovoljstvo je što likovna umetnost nije zanemarena i čini podjednako važan segment tamburaške kulture- rekao je Vuksanović.

Slikari su u prvi plan istakli kreativni izazov stvaranja tematskih dela u muzeju, izloženi pogledima posetilaca.

- Sve to ulazi u zbir novih iskustava, posebno neposredan kontakt sa ljubopitljivom publikom, ali i jednako tako druženje i razgovori između nas slikara. Smatram značajnim činjenicu da je održan kontinuitet likovne kolonije Tamburica festa i nastavljena bogata tradicija okupljanja umetnika- kaže Milenko Jović, slikar iz Novog Sada.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja