STIPENDIJE MOTIV ZA POVRATAK: Opština Plandište pomaže najbolje studente i srednjoškolce

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

08. 12. 2023. u 17:39

IAKO spada u red najsiromašnijih lokalnih samouprava u Srbiji, sa godišnjim budžetom od oko 650 miliona dinara, Opština Plandište godinama izdvaja značajnu sumu novca za pomoć i podršku najboljim učenicima i studentima sa svoje teritorije.

СТИПЕНДИЈЕ МОТИВ ЗА ПОВРАТАК: Општина Пландиште помаже најбоље студенте и средњошколце

Foto: Opština Plandište

 Na taj način, između ostalog, vlast želi da motiviše mlade da se po završetku školovanja u drugim gradovima vrate u svoje rodno mesto i da stečeno znanje iskoriste za razvoj i napredak sredine u kojoj žive.

Najznačajnije izdvajanje je za studentske stipendije, koju dobijaju svi studenti državnih fakulteta sa prosečnom ocenom iznad 8,5. Od pre dve godine, pravo na ovu pomoć imaju i studenti master i doktorskih studija.

- Za te namene ove godine smo izdvojili dva miliona dinara, jer je 25 studenata ostvarilo tako visok prosek. Svako od njih je dobio jednokratnu pomoć od 80.000 dinara - kaže Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište.

Foto: J.J.Baljak

Jovan Repac, predsednik Opštine Plandište

 

Džeparac

KAO poslednji vid podrške, koju je lokalna samouprava realizovala u saradnji sa Ministarstvom prosvete, je 10.000 dinara jednokratne pomoći za srednjoškolce koji žive u ovoj opštini.

Ovo malo južnobanatsko mesto, u kom - uključujući i 14 sela - živi manje od 10.000 ljudi, nema svoju srednju školu. Zato mladi već po završetku osmoletke moraju svakodnevno da putuju u obližnji Vršac ili Alibunar, ili da se sele u internate. I za to imaju podršku lokalne samouprave. U celosti se finansira iznos mesečne autobuske karte za sve redovne srednjoškolce. Takođe, đacima iz socijalno ugroženih porodica, koji su stekli pravo boravka u domovima učenika, plaća se trošak smeštaja tokom školovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!