ŠABAC SVE BLIŽI SVETU: Grad na Savi, kao nikad do sada, može da se pohvali investicijama i ulaganjima

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

13. 12. 2023. u 05:00

GRADONAČELNIK dr Aleksandar Pajić kaže da Šabac - zahvaljujući podršci države, ali i valjanom radu lokalne samouprave - nikada nije bio bliži Beogradu, ali i svetu. Jer, pored auto-puta od Rume, te brze saobraćajnice do Loznice, tu je i novi most preko Save...

ШАБАЦ СВЕ БЛИЖИ СВЕТУ: Град на Сави, као никад до сада, може да се похвали инвестицијама и улагањима

Foto V Mitrić

- Još jedno spajanje Srema i Mačve doprinelo je da naša severozapadna industrijska zona postane veliko gradilište. Za tri godine, zaključeni su ugovori sa ukupno 32 investitora koji su otvorili, ili planiraju da otvore proizvodne pogodine u Šapcu. Inače, Vlada Srbije je, u saradnji sa Ministarstvom privrede i Razvojnom agencijom, učestvovala u dovođenju japanske kompanije "Jazaki" i kineskog "Minta" - objašnjava dr Pajić.

Podseća i da je završena izgradnja kompleksa otvorenih bazena, sa tribinama na kojima ima 850 sedišta, svlačionicama, sanitarnim čvorovima i tuševima, te unutrašnjom i spoljašnjom rasvetom. Objekat koji može da primi i do 4.000 posetilaca lokalnu samoupravu u Šapcu koštao je 3,3 miliona evra.

Nadalje, rekonstruisana i nadgrađena osmoletka u Majuru, koja je dobila i fiskulturnu salu, a Kancelarija za javna ulaganja izdvojila je više od 243 miliona - uz ulaganje Grada nešto veće od pet i Mesne zajednice od milion dinara.

Šabac će dobiti i Međunarodno putničko pristanište, pa će za 63 miliona dinara - već do Nove godine - biti izgrađen plutajući objekat sa šipovima. Istovremeno, vodovodna mreža proširuje se za 24,4 kilometra, što će koštati, 315 miliona dinara, a za dve godine urađeno je i 120 kilometara novih puteva. Lokalna samouprava u potpunosti je, za 700.000 evra, otkupila i sportsku halu "Zorka"...

Foto:V.Mitrić

Gradonačelnik Pajić

- U saradnji sa Ministarstvom zaštite životne, koje ulaže 142 miliona, saniramo i planiramo zatvaranje deponije "Dudara". I mi ćemo dodati 50 miliona, pa će naš Stari grad dobiti pravi zelenu oazu za sport i rekreaciju - najavljuje dr Pajić.

Uz podršku EU, realizovan je projekat "Podrška za samostalan život - novi početak", koji je podrazumevao izgradnju 23 stambene jedinice za Rome, žene žrtve porodičnog nasilja, osobama sa invaliditetom i mlade koji izlaze iz programa socijalne zaštite. Uz donaciju od bezmalo milion, i Šabac je investirao više od 305.000 dolara. Tu je i izgradnja "Naučnog centra - fabrike ideja za 21. vek". Taj posao vredan je 450.000 evra, zamišljen je kao podrška formalnom obrazovnom sistemu, a - uz smeštajne kapacitete za više od 40 učenika, tu su još kabineti za hemiju, biologiju i fiziku, te multimedijalna učionica i internet kafe.

Istovremeno, lokalni budžet značajno je uvećan. Tokom poslednje tri godine nije bilo zaduživanja, a vraćeno je milijardu i 200 miliona dinara nasleđenih kredita.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu