U SUSRET "PRESTONICI KULTURE SRBIJE": Užice usvaja strategiju razvoja kulture

N. J.

04. 12. 2023. u 09:28

Grad Užice će do kraja decembra usvojiti Strategiju razvoja kulture za period 2024. – 2029.

У СУСРЕТ ПРЕСТОНИЦИ КУЛТУРЕ СРБИЈЕ: Ужице усваја стратегију развоја културе

Grad Užice

 Javna rasprava o ovom dokumentu održana je u Gradskoj kući, uz učešće predstavnika ovdašnjih ustanova kulture, brojnih udruženja i zainteresovanih građana.

Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada i koordinator na izradi strategije, istakao je začaj donošenja ovog strateškog dokumenta u godini koja prethodi onoj - u kojoj će grad poneti titulu nacionalne prestonice Srbije.

- Taj događaj je zahtevao od nas da napravimo dobar dokumenet, ne samo za 2024. godinu već i za vreme koje će doći posle nje. Ova stretegija se tiče sveobuhvatnog pristupa razvoju grada. Sam proces izrade dokumenta karakteriše širok društveni dijalog u kojem su učestvovali ustanove kulture i udruženja, pojedinci, slobodni umetnici, ljudi iz obrazovanja, privrede, turizma, i ostalih segmenata grada. Važno nam je da posle te godine imamo nove kulturne legate, nova udruženja i želimo da mlade uključimo u kulturni proces ne samo kao posmatrače ili konzumente, već kao kreatore - rekao je Mitrović.

Prema rečima Bogdane Opačić, istraživača u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka, Užice se ne prepoznaje samo po komplet lepinji, već i po kulturnim motivima iz prošlosti.

- Kroz ovu strategiju do 2029. godine vidimo Užice kao grad koji ima dosta programa u kulturi, programa za mlade, festivale, uključuje mlade i u promotivne aktivnosti i u rad ustanova kulture. Nadamo se da će ovim strateškim dokumentom Užice da postane grad koji na prvom mestu razvija međuresornu, međuinstitucionalnu i međunarodnu saradnju - rekla je Opačić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)