ZAHVALNI OCU NIFONU: Blagodarni arhimandrit Tomodakis preminuo 2. oktobra, u 96. godini

J. Stojković

11. 11. 2023. u 11:00

HRAM Svete prepodobne mati Paraskeve, danas će biti u znaku zaupokojene liturgije i parastosa arhimandritu Nifonu Tomodakisu, velikom dobrotvoru Srpske pravoslavne crkve i nosiocu Ordena Svetog Save. Eparhija vranjska i njeni vernici ne zaboravljaju velikog prijatelja srpskog naroda koji se upokojio 2. oktobra u 96. godini.

ЗАХВАЛНИ ОЦУ НИФОНУ: Благодарни архимандрит Томодакис преминуо 2. октобра, у 96. години

Foto: Eparhija Vranjska

- On nije živeo za sebe, već za Boga i ljude. Svima nama, koji smo imali poseban blagoslov da živimo pored njega i učimo od njega, kao rezultat imamo još jedan svetli primer u borbi za spasenje naših duša - kaže sa mnogo emocija episkop vranjski Pahomije, koji je i najzaslužniji što je Nifon Tomodakis, sa kojim je drugovao još od studentskih dana, u grad pod Pržarom došao nedugo po njegovom imenovanju za episkopa vranjskog.

Početak oružanih sukoba na prostorima bivše SFRJ bio je i početak velike humanitarne delatnosti arhimandrita iz Grčke.

- Pored prikupljanja i slanja humanitarne pomoći za Srbiju, ono po čemu će "deda Nifon", kako smo ga mi, tadašnji mališani zvali, ostati upamćen jeste velika ljubav prema srpskoj deci. Počevši od 1996, kroz odmaralište Grčke pravoslavne crkve u Lutrakiju kod Korinta, kojim je rukovodio otac Nifon, prolazilo je na stotine dece iz Vranja, Republike Srpske i BiH. Posle rata na Kosovu, 1999, njima su se pridružili i mališani proterani iz južne srpske pokrajine - priseća se sveštenik Dejan Škarić, koji je i sam, kao dete iz "Oluje", zahvaljujući upravo ovom dobrotvoru, boravio u pomenutom odmaralištu.

Otac Nifon, inače, bio je veliki poštovalac Justina Popovića i, kada je episkop Pahomije pokrenuo inicijativu da se ispravi nepravda koja je učinjena rušenjem njegove rodne kuće, bio je jedan od velikih dobrotvora pri obnovi, te podizanju hrama posvećenog velikom teologu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave