OVAKO JE STRADAO ŽARKO ZRENJANIN – UČA: Teško ranjen pucao u sebe iz pištolja, da ga neprijatelj ne bi uhvatio živog

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

09. 11. 2023. u 21:20

U VRŠAČKOM selu Pavliš obeležena je 81. godišnjica od stradanja Žarka Zrenjanina – Uče, narodnog heroja iz Drugog svetskog rata, po kom najveći grad u Banatu nosi ime.

ОВАКО ЈЕ СТРАДАО ЖАРКО ЗРЕЊАНИН – УЧА: Тешко рањен пуцао у себе из пиштоља, да га непријатељ не би ухватио живог

Foto: Grad Vršac

Vršački SUBNOR je, tradicionalno, ispred napuštene kuće u glavnoj seoskoj ulici, u kojoj je Žarko zajedno sa saborcem Strahinjom Stefanovićem ubijen 4. novembra 1942. godine, održao mali čas istorije, u kom su učestvovali i učenici seoske OŠ „Đura Jakšić“.

Potom su zajedno položili vence na kuću, u znak sećanja na epsku bitku, u kojoj je čak 800 nemačkih vojnika lovilo glavu dvojice partizana.

-Žarko i Strahinja su stradali u okršaju sa 700 pripadnika zloglasne divizije Princ Eugen i stotinu pripadnika specijalne policije nemačkih okupacionih snaga za Banat. Oni su imali naređenje da ih uhvate žive, ali naši heroji to nisu dozvolili. Prilikom pokušaja da se probiju kroz dvorište sa zadnje strane kuće, Žarko je bio teško ranjen, pa je sebi presudio hicem iz pištolja, a Stefanović je legao na ručnu bombu – objašnjava Dragoljub Đorđević, predsednik SUBNOR Vršac i Žarkovo izrešetano telo nacisti su izložili na glavnom trgu u tadašnjem Petrovgradu (današnji Zrenjanin), gde je tri dana stajalo kao opomena i primer kako će proći svako ko im se bude suprotstavio.

-Njegove kosti su oktobra 1945. ekshumirane i vozom preseljene u Vršac. Kovčeg je od železničke stanice do centra grada, na lafajetu (gvozdenom postolju za top) vukla konjska zaprega. Vrščani su iz velikog poštovanja prema „crvenom generalu“, kako su ga okupatori nazivali, formirali špalir duž celog puta i pozdravljali ga bacanjem cveća – dodaje Đorđević.

Pohranjen je uz sve vojne počasti. Njegov grob nalazi se današnjem Ruskom parku, nekoliko metara dalje od mesta na kom mu se nalazi spomenik. Spomenik Strahinji Stefanoviću postavljen je na Gradskom trgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?