TELA POD RUŠEVINAMA, 200 POVREĐENIH, RAZORENO GRADSKO JEZGRO: Pre 13 godina Kraljevo i okolinu zadesio je snažan zemljotres (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

02. 11. 2023. u 22:00

ZEMLjOTRES jačine 5,4 stepeni pre tačno trinaest godina, 3. novembra 2010., sa epicentrom u obližnjem selu Vitanovac, tačno u 01.56 zadesio je usnulo Kraljevo i okolinu.

ТЕЛА ПОД РУШЕВИНАМА, 200 ПОВРЕЂЕНИХ, РАЗОРЕНО ГРАДСКО ЈЕЗГРО: Пре 13 година Краљево и околину задесио је снажан земљотрес (ФОТО)

G.Šljivić (arhiva)

Uz dvoje sredovečnih Stašića, Nataliju i Sinišu, koji su nažalost zauvek ostali ispod zidina srušene porodične kuće u prigradskom naselju Grdica, pod ruševinama je tada bilo još bezmalo 200 teže ili lakše povređenih Kraljevčana.

G.Šljivić (arhiva)

 

Te novembarske noći izgledalo je kao da se mir i spokoj više nikada neće vratiti u grad na Ibru. Za tridesetak sekundi zemljotres je gotovo razorio pojedine delove gradskog jezgra, ponajviše naselja Gradsku koloniju, Sijaće Polje, Jarčujak i Grdicu u kojima su stradale čitave ulice, ali i obližnja sela Sirču, Šumarice, Vitanovac, Stubal, Vitkovac... Spisak teško oštećenih porodičnih, javnih, zdravstvenih, obrazovnih, verskih, kulturnih i drugih objekata svakog momenta postajao je sve duži i činilo se da mu nema kraja.

G.Šljivić (arhiva)

 

- Uz nova, slabija podrhtavanja tla, najteže nam je padala neizvesnost i nedostatak prave infrmacije. Najpre se pričalo da se privremeno iselimo iz oštećene stambene zgrade, potom da ostanemo, onda da će zgrada biti sanirana, potom da će biti srušena, pa izgrađena nova... I, sve to potrajalo je nekoliko meseci dok konstruktivna obnova nije zvanično započeta – priseća se Aleksandra Pavlović iz Gradske kolonije.

G.Šljivić (arhiva)

 

I zaista, u tim trenucima otklanjanje posledica izgledalo je kao nemoguća misija ali je, ipak, najveći deo sanacije odrađen za 11 meseci. Uz pomoć donatora i ponajviše države, umesto potpuno porušenih sagrađene su 462 nove, uglavnom montažne kuće, dok je ukupno popravljeno 13.000 porodičnih stambenih objekata. Konstruktivno su sanirane 32 stambene zgrade i novčano je potpomognuta popravka oko 8.500 oštećenih stanova. Za izgradnju novih domova i sanaciju oštećenih kuća, stanova i zgrada pomoć od ukupno tri milijarde dinara, u različitim iznosima i na osnovu procene štete po kategorijama, dobilo je oko 80.000 Kraljevčana.

G.Šljivić (arhiva)

 

Trinaest godina kasnije, istina prilično sporom izgradnjom devestiranog radničkog naselja u Dositejevoj ulici, sanacija se konačno privodi kraju. Pukotine na zidovima su popravljene i zakrpljene. One druge, međutim, zauvek ostaju.

G.Šljivić (arhiva)

 

PROJEKAT

IZBOROM izvođača radova konačno se očekuje i nastavak kapitalnog „Projekta stambene obnove posle zemljotresa“ u starom radničkom naselju u Dositejevoj. To podrazumeva sukcesivno rušenje pet dotrajalih prizemnih kuća i 16 devastiranih stambenih zgrada i izgradnju četiri osmospratnice sa ukupno 366 stanova. Do sada je izgrađeno i useljeno 106 stanova, dok će u drugoj fazi biti izgrađeno još 86 stambenih jedinica.

G.Šljivić (arhiva)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu