SEĆANJE NA NOĆ BEZ SNA: Dvanaest godina od rušilačkog zemljotresa od 5,4 Rihtera u kraljevačkom kraju, kada je dvoje poginulo, a 180 povređeno

G. ĆIROVIĆ

03. 11. 2022. u 07:40

PRE tačno 12 godina, 3. novembra 2010. zemljotres snage 5,4 Rihtera, kakav se ne pamti u ovom kraju, tačno u 1.56 zadesio je usnulo Kraljevo i okolinu.

СЕЋАЊЕ НА НОЋ БЕЗ СНА: Дванаест година од рушилачког земљотреса од 5,4 Рихтера у краљевачком крају, када је двоје погинуло, а 180 повређено

Foto G. Šljivić

Te novembarske noći Kraljevčanima je izgledalo kao da se mir i spokoj više nikada neće vratiti u ojađeni grad na Ibru. Za samo tridesetak sekundi zemljotres je gotovo razorio gradsko jezgro, ponajviše naselja Gradsku koloniju, Sijaće Polje, Jarčujak i Grdicu gde su stradale gotovo cele ulice, ali i obližnja sela, posebno Sirču, Šumarice, Vitanovac...

Ruševina je bilo na sve strane. Oštećene su porodične kuće, stambene zgrade, škole, zdravstveni objekti poput Zavoda za javno zdravlje, kulturne ustanove, parkirani automobili...

Uz dvoje sredovečnih Stašića, Nataliju i Sinišu, koji su zauvek ostali pod zidinama porodične kuće u Grdici, pod ruševinama je bilo još 180 teže ili lakše povređenih građana.

- Taj prvi udar kao da je trajao čitavu večnost. U stanu su padali delovi zidova, plafona, stvari sa polica, pucale vodovodne cevi... Istrčali smo napolje sa decom ogrnutom u ćebad. Ubrzo je nestalo struje, a zemljotresi različitog intenziteta su se nastavili. Sve je podsećalo na apokalipsu - priseća se Aleksandra Ć. iz Gradske kolonije.

Još dok je tlo i dalje povremeno podrhtavalo, najveći deo sanacije odrađen je za 11 meseci. Uz pomoć donatora i države, umesto potpuno porušenih sagrađene su 462 nove, uglavnom montažne kuće, dok je popravljeno 13.000 porodičnih kuća. Konstruktivno su sanirane 32 stambene zgrade i novčano je potpomognuta popravka oko 8.500 oštećenih stanova.

Pomoć od oko tri milijarde dinara za izgradnju novih domova i sanaciju oštećenih kuća, stanova i zgrada, u različitim iznosima i na osnovu procene štete stručnih komisija, ukupno je dobilo 80.000 Kraljevčana.

- Posle četiri meseca od zemljotresa započeta je konstruktivna sanacija oštećenih zgrada i to je finansirala država - dodaje naša sagovornica.

- Popravku stanova, međutim, stanari su sami finansirali, mnogi su se zadužili, podigli kredite, nemajući gde jedno vreme živeli su čak i kao podstanari. Pomoć države, prema procenama stručnih komisija koje su to vreme obilazile stambene objekte, većina je dobila u iznosu od po 20.000 dinara. To je u tom trenutku jedva bilo dovoljno samo za krečenje i manje krpljenje. Zato mi odlično pamtimo i tu noć i veoma težak, višemesečni period koji je posle nje usledio.

RADNIČKO NASELjE

NAKON useljenja prve zgrade u okviru Projekta stambene obnove posle zemljotresa u Kraljevu, druga faza ovog kapitalnog projekta u starom radničkom naselju u Dositejevoj ulici još nije počela zbog birokratskih zavrzlama i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

Ovaj projekat, ukupne vrednosti oko 13,5 miliona evra, podrazumeva postepeno rušenje devastiranih i dotrajalih stambenih objekta i izgradnju četiri osmospratnice sa ukupno 366 stanova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!