SPASENA DETINJSTVA U DRUGOM SVETSKOM RATU: U kraljevačkom muzeju otvorena izložba o izbegličkim domovima u Mataruškoj Banji (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

18. 10. 2023. u 21:42

U Galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu otvorena je izložba „Deca u ratu: Srpski izbeglički domovi u Mataruškoj Banji 1942-1944“, čiji su autori dr Ljubinka Škodrić, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu i Mirjana Savić, muzejski savetnik.

СПАСЕНА ДЕТИЊСТВА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ: У краљевачком музеју отворена изложба о избегличким домовима у Матарушкој Бањи (ФОТО)

G.Šljivić

Na ovoj izložbi, uz desetine autentičnih fotografija, publika je u prilici da se sretne sa prvi put objavljenim ličnim sećanjima nekadašnjih štićenika domova. Uz brojna arhivska dokumenata, na slikovit i zanimljiv način prikazan je svakodnevni život dece i njihovih staraoca u izbegličkim domovima tokom ratnih godina.

G.Šljivić

 

- Za vreme Drugog svetskog rata u okupiranu Srbiju dolazili su talasi izbeglica iz svih krajeva razorene Kraljevine Jugoslavije. Pristizanje velikog broja izbeglica nametnulo je nužnost njihovog organizovanog zbrinjavanja – kaže dr Ljubinka Škodrić. - Tako je 1941. godine osnovan Komesarijat za izbeglice i preseljenike pod čijim poroviteljstvom u Mataruškoj Banji 1942. počinju sa radom Srpski izbeglički domovi (SID) za zbrinjavanje dece. Time je ovo turističko mesto pretvoreno u jedan od najznačajnijih humanitarnih centara u to vreme u Srbiji.

G.Šljivić

 

Prema njenim rečima, od svog osnivanja, 3. juna 1942. pa do oslobođenja Mataruške Banje 29. novembra 1944., kroz banjske Domove je prošlo 3.445 dece, od kojih je 56 preminulo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!