DODELJENA VISOKA PRIZNANJA NOVOG SADA: Nagrađeni svojim delanjem doprinose ugledu i napretku grada

Z. GRUMIĆ

16. 10. 2023. u 15:09

SKUPŠTINA grada Novog Sada donela je danas odluke, bez ijednog glasa protiv, o dobitnicima Oktobarske nagrade i Novembarske povelje za ovu godinu, najviših gradskih priznanja ustanovljenih povodom obeležavanja dana oslobođenja u oba svetska rata.

ДОДЕЉЕНА ВИСОКА ПРИЗНАЊА НОВОГ САДА: Награђени својим делањем доприносе угледу и напретку града

Pres služba Skupštine grada Novog Sada

Oktobarsku nagradu dobili su AD Novosadski sajam, sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić i Ružica Vukobratović, bivša direktorka Gimnazije „Isidora Sekulić“. Novembarska povelja pripala je Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“, protojereju stavroforu Branku Ćurčinu i književniku Nenadu Šaponji.

- Ovogodišnji laureati su pojedinci i ustanove koji Novi Sad čine izuzetnim mestom. Oni svojim svakodnevnim delovanjem doprinose tome da naš grad bude prepoznat kao Srpska Atina i daju nam primer kako treba voleti svoj grad, živeti i raditi za njega – istakao je zamenim gradonečelnika Igor Crnobarac.

Kako je navedeno u obrazloženju predloga odluke, Lazić je nagrađen za svoj višedecenijski humanitarni rad, profesorka Vukobratović nagradu je dobila za izuzetne rezultate ostvarene u unapređenju obrazovno-vaspitnog rada a Novosadski sajam za dostignuća ostvarena u privredi, organizovanjem manifestacija tokom stotinu godina postojanja te kuće.

Novembarska povelja dodeljena je OŠ „Vuk Karadžić“, osnovanoj pre 111 godina, za dostignuća u obrazovanju i vaspitanju. Šaponja je dobio priznanje za ostvarenja u književnom stvaralaštvu i izdavaštvu a prota Ćurčin za višedecenijsku posvećenost svešteničkom pozivu i izuzetan doprinos izgradnji i održavanju verskih objekata kao i radu sa mladima i obolelima od bolesti zavisnosti.

Visoka gradska priznanja biće dobitnicima uručena na svečanosti u Gradskoj kući koja će, već po tradiciji, biti priređena povodom Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra 1944. godine, dok je Novembarska povelja sećanje na 9. novembar 1918. godine, kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Kraljevini Srbiji krajeva koji čine današnju AP Vojvodinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom