MAGNETNA REZONANCA I MAMOGRAFI OD VRAČARA DO VLADIČINOG HANA: Direktorka RFZO o najvećem ulaganju države u zdravstvo

Novosti online

12. 10. 2023. u 11:01

DRŽAVA će u narednom periodu nabaviti 22 magnetne rezonance (MRI) i više od 20 mamografa, što je najveća nabavka medicinske opreme do sada. Direktorka RFZO-a Sanja Radojević Škodrić kaže da će aparati biti raspoređeni „od Vračara do Vladičinog Hana“, a da su cilj prevencija i smanjanje lista čekanja.

МАГНЕТНА РЕЗОНАНЦА И МАМОГРАФИ ОД ВРАЧАРА ДО ВЛАДИЧИНОГ ХАНА: Директорка РФЗО о највећем улагању државе у здравство

Foto Tanjug

Predsednik Srbije najavio je da će ubrzo veliki broj opština u Srbiji dobiti magnetne rezonance, mamografe i ultrazvučne aprate, koji će uz nabavku rendgen aparata i CT skenera koštati desetine miliona evra.

- Ovo je dosad najvažnije ulaganje u našem zdravstvu – 22 magnetne rezonance, 20 mamografa, brojni ultrazvučni aparati, rendgen aparati i skeneri će ući u naše zdravstvene ustanove. Jako je važno ono što je predsednik najavio, mesta gde će biti stavljeni aparati su od Vračara do Vladičinog Hana, u razne zdravstvene ustanove, od kliničkih centara preko opštih bolnica do domova zdravlja - rekla je za RTS direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Sve to, kako ističe, pokazuje da je sada fokus države na prevenciji i smanjenju lista čekanja. Da bi se do toga došlo, potrebna su dva preduslova.

Sanja Radojević Škodrić, Foto Tanjug

- Prvo, da je nivo zdravstvene zaštite vrlo visok, a to je omogućeno upravo zahvaljujući dugogodišnjem ulaganju u nove bolnice, kao što smo videli, to se nastavlja – 19 bolnica će sada biti renovirano, u nove aparate, nove dijagnostičke metode, inovativne lekove, ne samo za retke bolesti, već i za brojne druge maligne i nemaligne bolesti. Dakle, sada možemo da se okrenemo prevenciji. Ulaganje u prevenciju je najskuplje, a prevencijom se bave samo bogate zemlje na svetu. Drugi uslov je, naravno, da imamo finansija za to - rekla je Radojević Škodrićeva.

Skraćivanje lista čekanja

Zahvaljujući magnetnim rezonancama trebalo bi da se reše liste čekanja.

- Kada se stavi još jedan magnet u Kragujevac, automatski se smanjuju liste čekanja u Valjevu, jer se tamo sada šalju pacijenti iz Kragujevca. Takođe, Šabac i Loznica će dobiti magnete i neće više slati pacijente u Valjevo. Dakle, u Valjevu smo rešili liste čekanja - navodi direktorka RFZO-a.

Oktobar je, inače, mesec borbe protiv raka dojke, bolesti koja, ukoliko se otkrije na vreme može biti potpuno izlečena. Međutim, u Srbiji nije takva situacija. Rak dojke najodgovorniji je od svih maligniteta za najveću smrtnost naših žena - godišnje premine više od 1.700.

Nabavka mamografa trebalo bi da omogući da se rak otkrije na vreme. Direktorka RFZO-a ističe da je mamografija, u odnosu na preventivne preglede karcinoma grlića materice, značajno manje, da postoji poboljšanje u 2023, ali da je nedovoljno.

Zahvaljujući pokretnom mamografu koji se nalazi ispred RTS-a u Takovskoj 10 i nabavci opreme, trebalo bi da bude urađeno mnogo više od 11.203 mamografije, koliko ih je dosad urađeno u 2023. godini.

Preventivni pregledi širom Srbije

U nedelju će u celoj Srbiji, u svim domovima zdravlja, u 150 zdravstvenih ustanova, biti obavljeni preventivni pregledi.

- Ovo sve što država radi je jedna karika, najskuplja, ali pored te karike potrebno je da promenimo i svest građana. Iz tog razloga organizujemo akcije preventivnih pregleda. Prošle nedelje smo ponovo pokrenuli u Beogradu, u svim domovima zdravlja za žene preventivni pregled za borbu protiv karcinoma dojke, a kod muškaraca se radi PSA marker koji pokazuje da li postoji karcinom prostate - rekla je Radojević Škodrićeva.

I ove nedelje se nastavlja ista akcija, od 8 do 16 časova, ali u celoj Srbiji.

- Ukupno u 150 zdravstvenih ustanova će biti urađeni preventivni pregledi. Dalje se nastavlja u oktobru, samo što će se raditi preventivni pregledi i za štitastu žlezdu i kardiovaskularne bolesti, zato što je pokazano da u Srbiji najčešće građani boluju upravo od ovih bolesti, gotovo svaki drugi ima problem sa štitastom žlezdom, a oboljenje od kojeg najčešće umiru su upravo kardiovaskularne bolesti - rekla je Radojević Škodrićeva.

BONUS VIDEO: DR BOJIĆ ZA "NOVOSTI": Postoji vizija, država mnogo uložila u zdravstvo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)