IZ KOSTOLCA I "ZELENA ENERGIJA" Ambiciozni planovi ogranka "Termoelektrane i kopovi" kod Požarevca, struja i iz obnovljivih izvora

D. NOVKOVIĆ

10. 10. 2023. u 07:00

POSLE nedavno okončane izgradnje novog termo-bloka B3, koji će kao pogonski energent koristiti ugalj, u Ogranku "TE-KO Kostolac" realizovaće projekte za proizvodnju "zelene energije", uz pomoć obnovljivih izvora.

ИЗ КОСТОЛЦА И ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА Амбициозни планови огранка Термоелектране и копови код Пожаревца, струја и из обновљивих извора

EPS

Reč je o izgradnji solarne elektrane "Petka" i vetroparka "Kostolac", koje će, od naredne, odnosno od 2025, struju proizvoditi uz pomoć sunčane energije i snage vetra.

Solarna elektrana "Petka" gradiće se na spoljašnjem odlagalištu nekadašnjeg kopa "Ćirikovac" i godišnje će proizvoditi 15,6 gigavat-sati struje.

- Izvođač radova imaće 15 meseci da završi posao, tako da bi "Petka" trebalo da bude na mreži krajem sledeće godine - kaže Jovan Tošić, rukovodilac projekta, objašnjavajući da će izgradnja postrojenja sa solarnim panelima na površini od bezmalo 12 hektara koštati 1,1 milijardu dinara, koliko će EPS obezbediti iz sopstvenih sredstava.

Odlagališta

DEPONIJE pepela i jalovine smatraju se najpovoljnijim lokacijama za izgradnju postrojenja koja će koristiti obnovljive izvore, jer se nalaze na terenu za koji nije potrebno prethodno sprovesti postupak eksproprijacije, jer su već vlasništvo EPS.

Vetropark, snage 66 megavata, nalaziće se u atarima sela Ćirikovac, Klenovnik, Petka i Drmno. Njegova izgradnja, vredna 110 miliona evra, trebalo bi da bude okončana do kraja naredne godine, da bi početkom 2025. bio na mreži. On će imati 20 vetroturbina, snage po 3,3 megavata, koje će proizvoditi 184 miliona kilovat-sati godišnje, što je dovoljno za snabdevanje oko 30.000 domaćinstava.

- Dobro je što u Ogranku "TE-KO Kostolac" imamo veliki prostor, oko pet kvadratnih kilometara zemljišta, koje je u vlasništvu "Elektroprivrede Srbije". To je jedan od preduslova za podizanje postrojenja u kojem će se energija dobijati iz obnovljivih izvora - zaključuje Predrag Đorđević, rukovodilac projekta, prvog takvog tipa koji EPS realizuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave