NOVIM DRUMOM DO RADOVANJSKOG LUGA: Završena rekonstrukcija lokalnog puta ka glavnom magistralnom putu kroz Veliku Planu

Јелена Илић
Jelena Ilić

03. 10. 2023. u 19:45

Novi put od Crkve zahvalnice voždu Karađorđu i Spomen-kompleksa u Radovanjskom lugu do Carigradskog druma kroz Veliku Planu nešto je na šta su meštani ovog kraja čekali decenijama.

НОВИМ ДРУМОМ ДО РАДОВАЊСКОГ ЛУГА:  Завршена реконструкција локалног пута ка главном магистралном путу кроз Велику Плану

Velika Plana

Još dan ili dva i teške mašine završiće posao na deonici dugoj sedam kilometara.

Za neke sedam kilometara nije puno. Za meštane Radovanja i Velike Plane jeste jer novi put donosi i novi život za ovaj kraj. Posebno za kompleks u kome se nekada nalazio grob vožda Karađorđa, i gde je sada Muzej i Crkva zahvalnica.

- Put koji se sada završava od izuzetnog je značaja ne samo za selo Radovanje - kaže Goran Lazarević, predsednik Saveta mesne zajednice Radovanje. - Ovo je, naime, i put koji spaja Veliku Planu, Smederevsku Planku i Raču Kragujevačku. Mnogi su ovu deonicu godinama izbegavali zbog lošeg stanja. Sada i kompleks Radavanjski lug dobija novi značaj. Sigurni smo da će ponovo, kao nekada, dolaziti ekskurzije đaka iz cele Srbije kojih je ranije ovde bilo od polovine aprila do oktobra svakoga dana - kaže Lazarević.

Dok proveravamo kako teku poslednji radovi, saznajemo da je stari put izgrađen 1977. godine, a do sada nikada nije kompletno rekonstruisan.

JOŠ DVA PROJEKTA

Uskoro će početi i novi važni projekti na uređenju infrastrukture, najavljuje Matković.

- Sledeći projekat je rekonstrukcija puta Markovac - Velika Plana u dužini od 11,4 kilometara, a potom i projekat uređenja puta Velika Plana - Saraorci koji je dug 18 kilometara. Oba projekta koštaće oko 300 miliona dinara i biće finansirani sredstvima države Srbije - kaže predsednik opštine Velika Plana.

- Lokalna samouprava nema tako veliki budžet i para za ovo nismo imali. Ali, onda je u pomoć pritekla država, i zahvaljujući razumevanju predsednika Aleksandra Vučića, mi imao danas ovaj put - navodi kaže predsednik opštine Velika Plana, Igor Matković, koji je nedelju dana svakodnevno na terenu kako bi se lično uverio kako teku radovi.

Radnici su udarnički radili svaki dan od prethodne subote, i očekuje se da početkom ove sedmice sve bude gotovo. Deonica puta presvlači se trenutno drugim slojem asfalta.

- Biće bolje nego što je bilo, dugo se čekalo ali, isplatilo se. Sve što se uradi novo, dobro je - kaže Radiša Nedeljković, meštanin Starog Sela koji ima kuću tik uz novi put.

Deonica novog puta ima sedam kilometara i košta oko 70 miliona dinara, kaže predsednik opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)