OTVORENI 57. „MOKRANJČEVI DANI“: Mokranjčeva statueta turskom horu (FOTO)

S. M. JOVANOVIĆ

10. 09. 2023. u 10:38

U Negotinu otvoreni 57. "Mokranjčevi dani" na kojima će do 15. oktobra u skoro 30 programa nastupiti preko 800 učesnika. Na tradicionalnom Natpevavanju horova pobedio Hor iz Turske.

ОТВОРЕНИ 57. „МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ“: Мокрањчева статуета турском хору (ФОТО)

Foto: S.M.Jovanović

Polifoni hor „Ankara“ pod upravom Nilgun Tuskaja Arkan pobednik je Natpevavanja horova 57. „Mokranjčevih dana“ u Negotinu.

Ovaj hor, jedan od najaktivnijih u Turskoj, učesnik brojnih festivala i dobitnik brojnih priznanja, osnovan 1965. godine, predstavio se na Natpevavanju horova delima turskih kompozitora Ilhana Barana, Nevita Kodalija, svog osnivača Muzafera Arkana, Ahmeta Adnana Sajguna i Ferita Tuzuna, kao i engleskog kompozitora Orlanda Gibonsa. Hor iz Ankare odlučio se da na Natpevavanju, budući da je obavezno na ovom horskom takmičenju, izvede Mokranjčevu kompoziciju „Ne Güzelsin” (Kako si lepa).

-Svetski poznati kompozitor Mokranjac je posetio Tursku i komponovao je u Turskoj i mi smo večeras izveli i njegovu kompoziciju. Uključićemo u svoj repertoar više Mokranjčevih dela u budućnosti – prve su impresije dirigentice Nilgun Tuskaja Arkan.

Žiri u sastavu: prof. dr Sonja Marinković, muzikolog, dr Katarina Tomašević, muzikolog i Božidar Crnjanski dirigent prvi put su dodelili nagradu za najuspešnije izvedenu kompoziciju na Festivalu. Nagrada je otišla u ruke Horu Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Danila Perkovića za interpretaciju „Tri madrigala, samo malo drugačija“ Konstantina Babića.

Mešoviti pevački hor „Ina“ iz Zagreba pod upravom Bojana Pogrmilovića osvojio je nagradu za autentičnu interpretaciju folklorom inspirisanih dela, dok je Horu „Ars Vocalis“ iz Beograda, sa dirigentom Miroslavom Arbanovskim pripala nagrada za najkompleksniji izvedeni program i najuspešnijeg solistu Marka Kostića.

Aleksinačkom mešovitom horu „Šumatovac“ pod upravom Dimitrija Golubovića i Horu „Sveti Simeon Bogoprimac“ iz Smederevske Palanke, kojim je rukovodio Miloš Urošević, žiri je dodelio diplome za učešće.

 „Mokranjčevi dani“ otvoreni su u subotu u dvorištu Mokranjčeve rodne kuće ispred njegove biste koju je 1980. izradio vajar Nebojša Mitrić.

Čast da bude besednik 57. negotinskih muzičkih svečanosti pripala je dr Katarini Tomašević, direktorki Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti koja je istakla da su „Mokranjčevi dani“ tokom svih ovih godina postali „simbolična vrednost nacionalne kulture“ koji  „opovrgavaju bojazan da smo narod kratkog i krhkog pamćenja“.

- Koliko smo ovde pozvani da s radošću učestvujemo u sabornoj svetkovini lepote horskog natpevavanja i razgovorima o baštinicima Mokranjčevog dela, toliko smo dužni i da odamo počast i iskažemo nemerljivu zahvalnost precima, i savremenicima, za sve njihove napore za utemeljenje i uspešno trajanje Festivala, evo, već punih 57 godina – rekla je dr Tomašević.

Mokranjac je svoje prve korake načinio u malom Negotinu ali je koračao kroz život „krupnim koracima ispunjavajući svoje snove i vizije i stvarajući dragocena srpska muzička dela“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

-Mokranjčeva dela pronose glas o nama, našoj tradiciji, Negotinu i Srbiji.  Kako da ne budemo više nego zahvalni na svemu što je za života uradio, stvarajući neuništiv temelj naše muzike i kulture– dodao je Veličković.

Festival je  otvorio Miodrag Ivanović, državni sekretar Ministarstva kulture, uz lokalnu samoupravu, pokrovitelj „Mokranjčevih dana“

-Ova manifestacija svojim dugim trajanjem uliva nadu i pruža ohrabrenje za stvaraoce pravih umetničkih vrednosti bez obzira na istorijske okolnosti. Ovaj festival je zadržao svoje izvorno polazište sadržano u delu samoga Mokranjca – dodao je Ivanović.

Svečanost otvaranja Festivala završena je izvođenjem Šeste Mokranjčeve rukoveti u zajedničkom nastupu prošlogodišnjeg pobednika Natpevavanja, Novosadskog kamernoh hora i horova iz Negotina, kojim je dirigovao Božidar Crnjanski sa solistom, tenorom Dušanom Rakićem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu