VRANJE PROSLAVILO 79 GODINA ŽIVOTA U SLOBODI: Čovek postaje slobodan svojom odlukom, otporom i nepristajanjem

Дејан Ристић
Dejan Ristić

07. 09. 2023. u 13:07

VRANjE je proslavilo Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu, svečanom sednicom Skupštine grada i komemoracijom žrtvama ovog ratnog sukoba.

ВРАЊЕ ПРОСЛАВИЛО 79 ГОДИНА ЖИВОТА У СЛОБОДИ: Човек постаје слободан својом одлуком, отпором и непристајањем

D. Ristić

Predsednik lokalnog parlamenta dr Dejan Tričković istakao je na sednici Skupštine grada da je bugarska okupatorska vojska zauzela grad 22. aprila 1941. godine i odmah počela sa strahovitim represivnim merama prema stanovništvu. 

Konačno 7. septembra 1944. godine Vranje je oslobođeno od bugarske okupacije i žitelji ovog kraja konačno su dočekali slobodu i život dostojan čoveka, istakao je on.

Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu, 7. septembar, obeležen je i polaganjem venaca i cveća na Spomenik revoluciji. 

Vranje je slobodu dočekalo 7. septembra 1944. godine, kada u varoš ulazi 22. divizija Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. U borbama za oslobođenje učestvovalo je 12 hiljada boraca, a 954 njih je poginulo. U bugarske logore internirano je oko 4.000 Vranjanaca, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković.

O borbama za oslobođenje Vranja govorio je i predsednik Skupštine SUBNOR Vranja Stojan Mladenović, a sveštenici Eparhije vranjske održali su pomen žrtvama rata.

BONUS VIDEO:

U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona