BOKAC POKLANJA IZLOŽBU MUZEJU: U Paraćinu posetiocima još dostupna izložba „Tuga i radost - Romi“ (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

06. 09. 2023. u 10:45

PARAĆINSKI fotograf Bojan Petrović Bokac autor je izložbe „Tuga i radost – Romi“, koja se od 24. avgusta može pogledati u Zavičajnom muzeju u tom gradu.

БОКАЦ ПОКЛАЊА ИЗЛОЖБУ МУЗЕЈУ: У Параћину посетиоцима још доступна изложба „Туга и радост - Роми“ (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Postavka sadrži fotografije objavljene u foto-monografiji pod istim nazivom koja je nedavno izašla iz štampe i tek će u oktobru biti predstavljena javnosti, kako je najavio njen autor.

Tehnički savršena fotografija, odštampana na platnu, privukla je već na otvaranju pažnju velikog broja Paraćinaca koji su želeli da pogledaju ovu svojevrsnu romsku priču nastalu kroz objektiv. Neki od izloženih radova višestruko su nagrađivani, a kako ističe autor, knjigom i izložbom on zaokružuje svoje bavljenje tom socijalnom temom.

- U pitanju su fotografije nastale u periodu od 2012. do 2016. godine, inspirisane poznanstvom sa jednom romskom porodicom, posebno devojčicom Jovanom, koja se nalazi na većini ovih fotorgafija. Sprijateljio sam se sa njima pa sam dobio šansu ne samo da ih fotografišem već i da upoznam njihov način života – kaže Petrović.

Dodaje da su oba projekta, foto-monografija i izložba, realizovana zahvaljujući pomoći Opštine, „Art tima“, Zavičajnog muzeja i Biblioteke „Dr Vićentije Rakić“, koja je izdavač knjige.

Publikacija će biti predstavljena u Biblioteci početkom oktobra u okviru „Sarmates“ festivala, dok je izložbu u celini poznati paraćinski fotograf i osnivač „Arti tima“ poklonio Zavičajnom muzeju, osim jedne fotografije koja mu je najdraža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024