KAO DA IH JE POGODIO ZEMLJOTRES: Katastrofalne posledice junske oluje u Bačkoj Palanci, šteta na čak 5.723 objekta (FOTO)

Lj.P.

15. 08. 2023. u 16:23

OLUJNO nevreme koje je 19. i 21. jula pogodilo Bačku palanku su ogromne, a do 15. avgusta prijavljena je šteta na čak 5.723 kuće i objekta. Ogromna šteta je pričinjena i poljoprivrednim usevima, a do danas je stigla 791 prijava.

КАО ДА ИХ ЈЕ ПОГОДИО ЗЕМЉОТРЕС: Катастрофалне последице јунске олује у Бачкој Паланци,  штета на чак 5.723 објекта (ФОТО)

FOTO: Opština Bačka Palanka

- Bačka Palanka je razorena kao da ju je pogodio zemljotres. U dva naleta orkana, oštećene su gotovo sve kuće i 70 javnih objekata- predočio je Branislav Šušnica, predsednik opštine Bačka Palanka. - Škole i vrtići nam nemaju krovove, kao ni domovi zdravlja. Kuće u kojima ljudi žive su oštećene, u potpunosti uništeni usevi. Sve što su radili, što predstavlja njihovu egzistenciju je nestalo u oluji. Porušeno je više hiljada stabala drveća. Stubovi ulične rasvete i niskonaponske mreže. Sva naseljena mesta su danima bila bez struje i vode. Žitelji Mladenova i Čelareva struju i vodu nisu imali 11 dana. Šteta se meri stotinama miliona dinara.

Materijalna šteta se, kako dalje navodi Šušnica, uz podršku Vlade Srbije i Pokrajinske vlade može nadoknaditi i sve kuće biće popravljenje.

- Jedino što nikada ne možemo vratiti su dva ljudska života. Posebno smo svi pogođeni tragičnom pogibijom 13-godišnjeg A. M. - kaže predsednik opštine Branislav Šušnica.

On ističe da su svi radnici opštine i javnih službi angažovani na popisivanju štete, a da su svi rapoloživi ljudski resursi i sva mehanizacija angažovani na sanaciji štetnih posledica nevremena.

- Od prvog naleta oluje 19. jula, a pogotovo nakon razornog orkana 21. jula, na terenu se nalazilo više stotina radnika, lokalnih komunalnih preduzeća, komunalnih preduzeća i službi iz drugih lokalnih samouprava, radnika EPS-a, kao i radnici i mehanizacija privatnih kompanija. Svi rapoloživi ljudski i resursi i sva mehanizacija, svakog trenutka u tri smene su bili angažovani na sanaciji štete – kaže Šušnica. - Nakon razornog udara oluje 21. jula nije bilo minuta da nismo hitno morali da otklanjamo opasnosti, da urgentno reagujemo kako bi obezbedili uslove za normalan život građana naše opštine nakon razaranja koja nam je oluja nanela

Na prijavi štete radi devet opštinskih komisija, kojima građani dostavljaju podatke o oštećenjima, a radnici javnih službi svakodnevno na terenu popisuju štetu, da bi se maksimalno ubrzalo dostavljanje podataka Kriznom štabu Vlade Srbije, radi obezbeđivanja sredstava za sanaciju objekata.

BONUS VIDEO - SRUŠENI OBJEKTI, POLOMLjENA RASVETA, IŠČUPANO DRVEĆE: Posledice stravičnog nevremena u Novom Sadu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!