PODRŠKA POKRETANJU BIZNISA: Kraljevčani nastavljaju sa aktivnim merama zapošljavanja

G. ĆIROVIĆ

09. 08. 2023. u 16:40

Broj nezaposlenih sa teritorije grada na Ibru na zvaničnoj evidenciji kraljevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) prethodnih nekoliko godina smanjio se za par hiljada, a lokalna samouprava i tokom ove godine nastavila je sa sprovođenjem aktivnih mera zapošljavanja.

ПОДРШКА ПОКРЕТАЊУ БИЗНИСА: Краљевчани настављају са активним мерама запошљавања

G.Šljivić (ilustracija)

Lokalna samouprava i NSZ su za tri mere aktivne politike zapošljavanja udružili sredstva u ukupnom iznosu od 15,8 miliona dinara. Subvencionišu se projekti samozapošljavanja, realizacija stručne prakse za svršene srednjoškolce i studente, kao i javni radovi na kojima se angažuju nezaposleni iz teže zapošljivih kategorija. Za program samozapošljavanja izdvojeno je bezmalo 8 miliona dinara, za javne radove opredeljeno je 1,95 a za stručnu praksu 5,95 miliona dinara.

Tako nezaposleni koji žele da pokrenu sopstveni posao još jednu šansu imaju do kraja ovog meseca do kada traje Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje.

- Dodeljujemo sredstva u iznosu od 300.000 dinara, odnosno 330.000 za osobe sa invaliditetom. Uslov da se dobiju ova sredstva za pokretanje sopstvenog posla je da se lice nalazi na evidenciji NSZ i da ima sertifikat o završenoj obuci „Put do uspešnog preduzetnika“ koja se može pohađati uživo na predavanjima ili onlajn. Nakon toga se popunjen biznis plan predaje na pisarnicu i ide na rangiranje – kaže Srbislav Antoniojević iz kraljevačke filijale NSZ.

G.Šljivić

Filijala NSZ u Kraljevu

Prema njegovim rečima, pravo učešća na ovom Javnom pozivu nemaju oni koji žele da otvore trgovinu, menjačnicu ili da se bave organizovanjem igara na sreću.

- Finansiraju se, dakle, proizvodne i uslužne delatnosti – naglašava Antonijević. - Ukoliko se dobiju sredstva, lice je obavezno da godinu dana ima otvorenu firmu i da uredno izmiri porez i doprinose. Rok za podnošenje zahteva je 31. avgust, a odluka o odobravanju sredstava donosi se na osnovu rang liste, 30 dana od isteka Javnog poziva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)