POČINJE ''SREM FOLK FEST": Svake večeri izvodiće igre iz celog sveta

S. KOSTIĆ

10. 08. 2023. u 07:30

MEĐUNARODNI festival folklora "Srem folk fest" održaće se 19. put u Sremskoj Mitrovici i to od 11. do 14. avgusta, kada će ljubitelji folklora imati priliku da uživaju u nastupima 19 ansambala koji dolaze iz 14 zemalja.

ПОЧИЊЕ СРЕМ ФОЛК ФЕСТ:  Сваке вечери изводиће игре из целог света

Foto S.K.

 Nastupi folklornih ansambala iz skoro celog sveta održavaće se svake večeri na Žitnom trgu sa početkom u 20 i 30 minuta, a prethodiće im defilei centralnim ulicama grada sat vremena ranije.

- Ovu manifestaciju organizujemo već 20 godina i od osnivanja, pa do sada, samo 2020. godine nije bila održana zbog pandemije virusa kovid 19. Od 2015. godine, "Srem folk fest", održava se u skladu sa najvišim svetskim standardima Međunarodne federacije folklornih festivala CIOFF, a od pre četiri godine deluje pod okriljem Nacionalne komisije za saradnju Uneskom kao festival koji čuva i neguje kulturnu baštinu celog sveta - kaže Petar Samardžić, zamenik gradonačenice Sremske Mitrovice.

Ove godine nastupiće ansambli iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Grčke, Gruzije, Indije, Meksika, Severne Makedonije, Slovačke, Turske, Hrvatske, Španije i Srbije, prvi put učestvovaće Nemačka, kao i grčki ansambl sa Kipra.

Ovom prilikom u Gradskoj kući najavljeno je i tradicionalno tamburaško veče "Od begeša do prima", koje će se održati nakon zvaničnog završetka "Srem folk festa", odnosno 15. avgusta, takođe na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici, u okviru kojeg će nastupiti šest tamburaških orkestara. Svi posetioci će imati priliku i da uživaju u raznovrsnoj ponudi gurmanskih specijaliteta i slatkiša, a moći će da kupe i originalne suvenire i proizvode domaće radinosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)