38. SABOR FRULAŠA U GRLJANU: Majstorsko pismo Radoslavu Arsenijeviću; nagrade i mladima

S. M. J.

07. 08. 2023. u 15:30

SELO Grljan kod Zaječara bilo je domaćin tradicionalnog Sabora frulaša, koji se organizije punih 38 godina. Za titulu najboljeg nadmetalo se dvadesetak takmičara iz Timočke Krajine i sa teritorije grada Kragujevca.

38. САБОР ФРУЛАША У ГРЉАНУ: Мајсторско писмо Радославу Арсенијевићу; награде и младима

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

Radoslavu Arsenijeviću iz Jovanovca kod Kragujevca na 38. Saboru frulaša u Grljanu kod Zaječara uručeno je “Majstorsko pismo” za izuzetan doprinos u očuvanju instumentalne tradicije Srbije. Arsenijević koji svira dvojnice, već se potvrdio na Saboru frulaša u Grljanu pobedivši i 2007. i 2010. godine.

Žiri u sastavu: etnomuzikolog Aleksandra Todorović Rašković, predsednik, etnokoreolog Zoran Katić i Biljana Glišić, pomoćnik direktora Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru dodelili su nagrade i mladim instrumentalistima.

Tako je u kategoriji učesnika do 16 godina najbolji frulaš Nikola Milenkoski iz Bora, dok je nagradu za najbolje odsvirano kolo dobio Stefan Đorđević iz Osnića kod Boljevca.

U kategoriji učesnika starijih od 16 godina titulu najboljeg frulaša poneo je Aleksandar Kulić iz Sumrakovca, a najboljeg dudučara Ljubiša Stojković iz Valakonja Bukova kod Boljevca.

Nagrada za najbolje odsvirano kolo pripala je Milivoju Stojkoviću iz Valakonja Bukova, a nagrada za najbolje odsviranu pesmu uručena je Jovici Andrejiću iz Šarbanovca kod Bora.

U revijalnom delu Sabora frulaša, jedne od najstarijih manifestacija u ovom delu Srbije, koju organizuje Narodno pozorište Timočke Krajine - Centar za kulturu „Zoran Radmilović“, u saradnji sa Mesnom zajednicom Grljan, a pod pokroviteljstvom grada Zaječara, nastupili su Žarko Stojković iz Bogovine, prošlogodišnji dobitnik „Majstorskog pisma“, folklorni ansabli „Romulijana“ iz Gamzigrada, „Zoran Gajić“ iz Rgotine, “Novo doba” iz Grlišta i Izvorna grupa frulaša i bubnjara iz  sela Valakonje Bukovo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)