HOĆE LI KOJI DA ZAGRLI DEVOJKU: Veliki ilindanski vašar u Jadranskoj Lešnici, selu sa više od 300 neženja

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

02. 08. 2023. u 15:06

U JADRANSKOJ Lešnici, po tradiciji, uoči Ilindana, na dan praznika koji je i slava ovdašnjeg hrama, održava se višednevni vašar, koji okuplja mnoge ovdaše ljude, ali i one iz raznih krajeva Srbije, Republike Srpske i posebno one koji žive i rade daleko od rodnog kraja.

ХОЋЕ ЛИ КОЈИ ДА ЗАГРЛИ ДЕВОЈКУ: Велики илиндански вашар у Јадранској Лешници, селу са више од 300 нежења

foto V Mitrić

Sinoć je na improvizovanom vašarištu kraj druma prema Ceru uživalo u iću, piću, kupovini, vožnji na ringišpilima i drugim zabavištima i naravno muzici najmanje pet hiljada ljudi. Večeras se očekuje bar duplo više, a pre podne i rano po podne je samo zagrevanje za spektakl.

Ovo je selo poznato po dobrim, vrednim i čestitim ljudima, velikim ličnostima iz kulturnog i javnog života, ne samo danas, već i kroz decenije, ali i po neslavnom rekordu - danas ima više od 300 neženja.

- Vašar je prilika da vidimo da li će momci, bar veći broj njih, radije da zagrli devojku ili čašu i flašu - pričaju meštani koje raduje svaka nova svadba, venčanje, kršenje.

Radenko Cvejić, dobar poznavalac i hroničar ovih krajeva, kaže da je posebno veliki broj meštana tog i susednih sela koji su na radu u inostranstvu, a vašar ne izostavljaju "ni za živu glavu":

- Vašaru prilagođavaju svake godine godišnji odmor u zavičaju i ovo je, stvarno, istinsko narodno saborovanje od čiji utisaka naši ljudi žive do idućeg Svetog Ilije - kaže Cvejić. - Pored roštilja, na ražnjevima se okreću prasići, jaganjci ali i volovi, a za prodaju ima svega i svačega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)