BAGDALA PONOVO U ZNAKU BALONA: Sedmo izdanje Međunarodnog festivala oduševilo hiljade Kruševljana i gostiju

S.BABOVIĆ

01. 08. 2023. u 06:00

BALONARSTVO u Srbiji postoji duže od veka, a prvim zvaničnim letom utemeljio ga je poručnik Kosta Miletić (1874-1953). I, mada je od tada proteklo baš mnogo decenija, Kruševljani su pre sedam godina osmislili Međunarodni festival balona i ta ljubav prema ovoj vrsti letenja traje do danas.

БАГДАЛА ПОНОВО У ЗНАКУ БАЛОНА: Седмо издање Међународног фестивала одушевило хиљаде Крушевљана и гостију

Foto:TOK

Ove godine, Turistička organizacija Kruševca manifestaciju je upriličila na Bagdali i u parku Šarengrad, a sedam balonarskih posada - iz Slovenije, Mađarske i Bugarske, te jedna iz Leposavića, koji redovno doleće u vreme Festivala - privuklo je više hiljada posetilaca, najviše najmlađih.

- Ovde se srećemo sa prijateljima i kolegama, a porodično letimo od 2017. - poručuju Miladinovići sa Kosmeta, čiji balon B kategorije može da primi pilota i pet putnika.

A Slovenija i Mađarska slove za nezvanične prestonice balonarstva u Evropi, mada se procenjuje da širom planete leti više od 8.000 registrovanih balona.

Posle punjenja kupole vazduhom, uz pomoć ventilatora, slede zagrevanje vazduha, te regulisanje spoljne i "unutrašnje" temperature, pa poletanje i - let. On, međutim, zavisi od jačine vetra i, po pravilu, praktikuje se u ranim jutarnjim satima, eventualno u smiraj dana... U dva navrata, oluje su se primirile baš u vreme ovogodišnjeg festivala "Kruševac kroz oblake".

- Prelepo je bilo i prethodnih godina, a ove smo došli da, kroz druženje, promovišemo sport. Mi smo svi piloti, želimo da letimo, a podizanje i spuštanje posetilaca u korpi je deo promocije - objašnjava slovenački balonar Andrej Senejković, dok direktorka Turističke organizacije Kruševca Suzana Milosavljević ponosno ističe da ovaj skup, kao istinski gradski brend, privlači više posetilaca nego svi drugi događaji tokom godine zajedno.

Festival je upotpunila i Agencija za bezbednost saobraćaja - čiji štand i simulatori prevrtanja, odnosno čeonog sudara automobila su bili posebna atrakcija - a mesta je bilo i za ljubav, pa je Kruševljanin Nemanja Đorđević, upravo tokom manifestacije, zaprosio dugogodišnju devojku Aleksandru.

 

Istorija

PORUČNIK Kosta Miletić leteo je balonom zajedno sa ruskim oficirom Orlovim, 1902, kada su postigli rekord sa visinom od 1.100 metara i doletom od 180 kilometara. Tek 1908. uspeva da osnuje prvu srpsku Stanicu golubije pošte u Medoševcu kod Niša, a naredne godine i formira "balonsko odeljenje", a jednim je i sam poleteo - 19. aprila 1909. - što je bio prvi let jednog srpskog vazduhoplova, sa srpskim pilotom i srpskim obeležjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu