OBILAZAK EKOLOŠKI VAŽNOG PROJEKTA: Nikola Bertolini u poseti opštinama na jugu Srbije

I. M.

26. 07. 2023. u 16:40

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini boravio je danas u Leskovcu, gde je sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem obišao Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bogojevcu, jedan od projekata koji je finansiran sredstvima Evropske unije.

ОБИЛАЗАК ЕКОЛОШКИ ВАЖНОГ ПРОЈЕКТА: Никола Бертолини у посети општинама на југу Србије

foto: GU Leskovac

U ovaj projekat EU je uložila 10,4 miliona evra namenjenih izgradnji njegove prve faze, odnosno linije vode. U međuvremenu je u izgradnju linije mulja Vlada Srbije investirala skoro pola milijarde dinara, tako da je, posle probnog rada, ono počelo sa radom.

U sve objekte na lokaciji u blizini leskovačkog sela Bogojevce, ukupno je investirano više od 2,2 milijarde dinara.

Domaćini su Bertoliniju predstavili i treću fazu ovog kapitalnog programa za grad na Veternici. Radi se o proširenju kanalizacione mreže na još 16 naseljenih mesta, ukupne dužine 78 kilometara, odnosno o projektu pod nazivom „Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca“ koji je važan za više od 20.000 stanovnika ovog grada.

Početak realizacije najavljuje se za septembar ili oktobar ove godine, a biće finansiran sa osam miliona evra koje je Leskovcu poklonila Holandija iz svog ORIO programa, dok će Vlada Srbije uložiti dodatnih deset miliona iz kreditnog aranžmana sa Bankom za razvoj Saveta Evrope.

- Nalazimo se na lokaciji jednog projekta koji je ekološki važan. Radi se o velikom ulaganju u jedan od najvećih srpskih gradova što pokazuje da jug Srbije može da dobije i veće projekte i veće finansije – kazao je Bertolini koji obilazi nekoliko lokalnih samouprava na jugu Srbije.

On je istakao da se ovaj deo naše zemlje suočava sa odlaskom mladih ljudi i da će zbog toga svaki projekat koji se bavi ovim pitanjem biti na listi prioriteta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave