SLAVE ZAVIČAJ I - 13. JUL: Potomci kolonista u Kuli i Vrbasu organizovali "Crnogorsko kulturno ljeto"

Z. Rajić

25. 07. 2023. u 06:15

NAJAVA lošeg vremena odložila je koncerte dveju kolašinskih rok grupa, pa se "Crnogorsko kulturno ljeto" u Kruščiću, na teritoriji Kule, nije završilo proteklog vikenda - kako je bilo planirano - već će biti "odjavljeno" tek 29. jula, na trgu kod Spomenika pobede u centru sela.

СЛАВЕ ЗАВИЧАЈ И - 13. ЈУЛ: Потомци колониста у Кули и Врбасу организовали Црногорско културно љето

foto Privatna arhiva

Manifestacija je, podsetimo, počela 19. jula, a nadovezala se na "Crnogorsko veče" u Kuli i proslavu Dana državnosti Crne Gore u Vrbasu.

Jer, upravo u ove dve opštine, posle Drugog svetskog rata, naselio se najveći broj kolonista iz Crne Gore, koji tada nisu ni sanjali da će im zavičaj, eto, danas biti "druga država". Iako je bilo spekulacija da će se u Kuli i Vrbasu tražiti da crnogorski bude uveden kao službeni jezik, to se ne dešava jer, i kada se više od potrebnih 15 odsto stanovnika u ovim sredinama deklarisalo kao Crnogorci, ubedljiva većina njih se izjašnjavala da im je maternji - srpski!

Ipak, gusle i folklor iz bačke dijaspore, te muzika i igre iz matice, uz prisustvo brojnih zvaničnika Crne Gore - među kojima je bio i episkop od SPC nepriznate CPC, Boris Bojović - ispunili su pomenute svečanosti u Kuli i Vrbasu. U Kruščiću su izvedene i dve pozorišne predstave - iz Bijelog Polja i Kolašina - kao i kultni "Voz" amatera iz Sivca: komedija o sukobu mentaliteta starosedelaca i kolonista.

U obe opštine, povod za susrete bio je 13. jul, dan kada je Crna Gora - na Berlinskom kongresu 1878. - dobila nezavisnost.

Uprkos nekim drugačijim mišljenjima - rukovođenim dnevnom politikom: što unutrašnjom, gde god ona bila, što međunarodnom - predsednik Opštine u Vrbasu Predrag Rojević, čiji su koreni takođe iz Crne Gore, naglašava da u ovoj zajednici složno žive pripadnici 23 nacije, pa ovdašnji ljudi ne ističu različitosti, već neguju posebnosti i, s radošću, obeležavaju svaki, pa i pomenuti praznik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)