ŽURKA NA VODI KOJA TRAJE PUNE 34 GODINE: Održan tradicionalni 34. "Veseli spust" (FOTO/VIDEO)

G. Šljivić

16. 07. 2023. u 14:06

UZ neizostavne trubače, pesmu, igru i zabavu prema svačijoj volji, mogućnostima i ukusu, juče je na Ibru, pod komandom gradonačelnika Kraljeva Predraga Terzića kao „kapetana“ plovidbe, održan tradicionalni „Veseli spust“ – najveselija i u Srbiji najstarija žurka na vodi, koja traje već pune 34 godine!

ЖУРКА НА ВОДИ КОЈА ТРАЈЕ ПУНЕ 34 ГОДИНЕ: Одржан традиционални 34. Весели спуст (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: G.Šljivić

Nakon pozdravnih reči „kapetana“ Predraga Terzića, uz Bajaginu himnu o spustu – „Naduvaj čamac, popni se na pramac, danas je na Ibru saobraćaj gust...“, otpočela je ovogodišnja vesela regata. Na svemu što može da plovi ili bar pluta, trasom dugom 27 kilometara, od srednjovekovnog Magliča, pa sve do Kraljeva, višečasovnom veselju i zabavi više hiljada splavara iz gotovo svih krajeva Srbije,ali i iz zemalja u okruženju kao da nije bilo kraja.

Igralo se, pevalo, mezilo i pijuckalo gotovo na svakom od nekoliko stotina maštovitih plovila i čamaca, a dobar „štimung“ dolinom Ibra širilo je i bar još hiljadu radoznalih posmatrača, raspoređenih na obalama duž cele trase.

- Ova manifestacija ima dušu. Spust ibarskim brzacima predstavlja poseban doživljaj. Ove godine došlo nas je dvanaest, dogodine nadamo se biće nas više – govore gosti iz Kostolca.

Foto: G.Šljivić

 

Tokom plovidbe „spustaši“ su prvu pauzu imali u Bogutovcu, a potom i u Mataruškoj Banji, gde ih je dočekalo besplatno okrepljenje – tradicionalni „splavarski pasulj“. Najuporniji ovogodišnju regatu završiće su u popodnevnim satima na gradskoj plaži u centru Kraljeva.

O bezbednosti spustaša sa obale, i na vodi, brinule su ekipe Doma zdravlja, Vatrogasno-spasilačke brigade, Crvenog krsta i Kajak kluba „Ibar“.

KONCERTI

I ove godine u okviru nedelje „Veselog spusta“ organizovan je i bogat zabavni program. Kraljevčane i njihove goste predhodnih dana zabavljali su „Crvena jabuka“, „Deca loših muzičara“, „Ortodoks Kelts“, „Partibrejkersi“, Nigor i Ana Bekuta. Ovogodišnja manifestacija biće zatvorena večeras na gradskom trgu - natupima Rade Manojlović i vatrogasnog orkestra „27. septembar“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)