LOBANJA VELIKOG SVECA U KRUŠEVCU: Deo moštiju Sv. Bonifatija, stradalog u 3. veku, prenet u Crkvu Lazaricu (FOTO)

S.BABOVIĆ

14. 07. 2023. u 14:08

LOBANjA Svetog Bonifatija, velikog hrićanskog mučenika, koji je zbog svoje vere surovo ubijen 290. godine, preneta je u oltar Crkve Lazarica u Kruševcu. Dragocene mošti biće u nekadašnjoj dvorskoj crkvi kneza Lazara tokom celog leta. Lobanja se čuva u posebnoj kutiji na časnoj trpezi, a iznosiće se utorkom i nedeljom kako bi je vernici celivali i uz nju se molili.

ЛОБАЊА ВЕЛИКОГ СВЕЦА У  КРУШЕВЦУ: Део моштију Св. Бонифатија, страдалог у 3. веку, пренет у Цркву Лазарицу (ФОТО)

Foto:S.Babović

- Dobili smo lobanju zahvaljujući duhovniku, ocu Jovanu iz manastira Lešje, koji zajedno sa monasima i monahinjama tog manastira svake godine donese poneku dragocenost, čudotvornu ikonu da ide u naše Vidovdansko litije - kaže za "Novosti" otac Željko Marković, starešina crkve Lazarica.

Sveti Bonifatije se po novom kalendaru kod nas slavi 1. januara. O njemu je napisano čudesno litije. Bio je mlad i naočit Rimljanin, sluga kod vrlo bogate gospodarice Agleide patricijskog porekla. Ona ga je iskorišćavala za greh.

- Iako nije bila hrišćanka, čula je za hrišćanske običaje, pa je poželela da dođe do moštiju njihovih, kako bi joj sačuvale dom od bolesti, demona i nevolja - priča nam otac Željko. - Poslala je Bonifatija sa slugama i zlatom u Malu Aziju. Na polasku joj je Bonifatije rekao da ukoliko ne uspe da donese mošti mučenika, doneće - svoje.

Upravo su se te reči obistinile. Po dolasku u Malu Aziju, tragači za moštima pronašli su mučilište hrišćana i ostali zapanjeni svirepošću Rimljana i zadivljeni hrabrošću mučenika. U zanosu zbog viđenog požrtvovanja za veru, Bonifatije je uzviknuo: "I ja sam Hrišćanin, Hrist je moj". To je bilo dovoljno da mu mučitelji sipaju vrelo olovo u usta i odrube glavu. Njegovi ostaci su vraćeni Agleidi.

Svetinje

U SAMOJ crkvi Lazarica trajno se čuvaju vratni pršljen kneza Lazara, osnivača Kruševca, delovi mošiju Svetog Vida po kome se praznuje i Vidovdan i Jelene Balšić, Lazareve ćerke. Svete čestice pohranjene su u staklenoj kutiji i obložene su u kivotu.

Rimska gospodarica se ispunila takvom žalošću da se iskreno pokajala, izgradila svom dojučerašnjem slugi grobnicu i hram, a potom i ona postradala mučeničkom smrću hrišćana.

- Svetom Bonifatiju se mole svi koji boluju pre svega od strasti pijanstva - predočava otac Marković. - U našoj crkvi ćemo posle svake liturgije nedeljom i praznikom i akatista utorkom, deliti ikonice Svetog Bonifatija. Kutija će se otvarati kako bi svi vernici mogli da celivaju mošti.

Otac Jovan iz manastira Presvete Bogorodice u Lešju pronašao je lobanju u samostanu u zapadnoj Evropi i ona se čuva u oltaru ovog manastira kod Paraćina. Ispunjena je miomirisom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)