U ČAST ŽITA I HLEBA: Na njivi u Đurđinu kraj Subotice održano 56 "Takmičenje risara" (FOTO/VIDEO)

J. LEMAJIĆ

10. 07. 2023. u 18:18

PUT od klasja žita do kore hleba nikada nije bio lak. Ni danas, ni pre više od veka kada se taj težak i mukotrpan put prelazio ručnim radom.

У ЧАСТ ЖИТА И ХЛЕБА: На њиви у Ђурђину крај Суботице одржано 56 Такмичење рисара (ФОТО/ВИДЕО)

foto:J.L.

Kako je kosidba nekada izgledala pokazali su risari okupljeni na njivi u Đurđinu kraj Subotice.

Na njivi pokraj crkve Svetog Josipa Radnika održano je 56. "Takmičenje risara", jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru "Dužijance", svetkovine u čast žita i hleba. Tamičenje risara okupilo je 24 risarska para.

Kao što vekovni običaji nalažu, posle pletenja užadi i risarskog doručka - slanine, luka i kiselog mleka, predstavnik risara Stipan Kujundžić i domaćin Jakov Ivanković Radak, nagodili su se da devetina, odnosno svaki deveti snop žita, pripadne koscima. Početak risa zvonom je ozvaničio gradonačelnik Stevan Bakić, ističući koliko ova manifestacija ima značaja za kulturni život našeg grada.

- Ova manifestacija, vraća nas u prošlost i vreme kada se rad od risa do vršidbe obavljao na tradicionalan način. Ris - ručno košenje žita, nekada je bio jedan od najvažnijih poslova vrednih i skromnih ljudi sa ovih prostora. Upravo iz te radosti i veselja koje se dešavalo u salašarskom porodicama posle završetka risa, nastala je i "Dužijanca", kao običaj kojim su izražavali posebnu zahvalnost Bogu na rodu pšenice kojom će obezbediti hleb da prehrane svoju porodicu - poručio je gradonačelnik Bakić.

Po rečima Marinka Piukovića, predsednika Udruženja bunjevačkih Hrvata, risarski parovi došli iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Mađarske, Vojvodine, Subotice i okolnih mesta.

Pod pokroviteljstvom grada

- OVE godine smo priredili i takmičenje u kuvanju tarane u okviru koga će se nadmetati pet timova. Risarski doručak, koji se tradicionalno priređuje na njivi, i ove godine smo obezbedili za sve ljude koji dođe da prate naše takmičenje risara. Grad Subotica je svake godine generalni pokrovitelj "Takmičenja risara" i "Dužijance", u Subotici, koja će se ove godine održati 13. avgusta - najavio je Marinko Piuković.

Samo takmičenje bilo je mnogo dinamičnije nego ranijih godina. Dok su sve oči bile uprte u neprikosnovene Stipana Kujundžić i Ružu Juhas, njivu su prvi pokosili Zoran Kujundžić i Jelena Vidaković. Mladi i okretni, dvadesetosmogodišnji riser Zoran, za kojim se vešto rukovetala Jelena, ostavili su iza sebe ostale risarske parove.

- Još kao mali sam počeo da kosim sa ocem i sada sam to iskustvo iskroistio i ovde na risu. Žito je poleglo i nije bilo nimalo lako da se radi, ali smo ipak prvi završili - kaže Zoran.

Risaruša Jelena je posao naučila od starijih risaruša i priznaje da nije nimalo lako.

- Ovo je težak ali lep rad, jer znamo šta je plod ovog posla. Volela bih da ima više nas mladih da se takmičimo, ili bar naučimo da radimo, jer tako možemo da sačuvamo ovaj naš lep običaj - ističe Jelena.

Ipak, žiri je sem brzine ocenjivao i urednost njive i poređane krstine, te je pobeda ipak pripala najpoznatijem risarskom paru Stipanu i Ruži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)