ŽETVA NA STARI NAČIN: U Sajanu kod Kikinde održane žetelačke svečanosti (FOTO)

R. Š.

01. 07. 2023. u 19:58

JOŠ pre 26 godina u selu Sajan kod Kikinde organizovali su prvu manifestaciju posvećenu žetvi žita na stari način, ručnom kosidbom, dakle bez mehanizacije. Ideja je potekla od Kulturno – umetničkog društva ''Adi Endre'' koje okuplja žeteoce sve do danas.

ЖЕТВА НА СТАРИ НАЧИН: У Сајану код Кикинде одржане жетелачке свечаности (ФОТО)

Foto: Grad Kikinda

Pošto je žetva, odnosno kosidba žita, najznačajniji godišnji posao u poljoprivredi manifestacijsu su nazvali „Severnobanatske žetelačke svečanosti“. Organizatori duže od dve i po decenije okupljaju ekipe vrednih i veštih žetelaca koji se i takmiče u ručnoj kosidbi, ali i ručnom slaganju žita u snopove.

Foto: Grad Kikinda

Ručna kosidba žita u Sajanu

- Cilj nam je bio da sačuvamo našu tradiciju i da je prenesemo mladima. Jako smo ponosni što je ove godine bilo dosta dece koja su videla i naučila kako se žito nekada kosilo. Ove godine imali smo manji broj takmičarskih ekipa, jer su istog dana slične manifestacije održane su na još tri lokacije u Vojvodini, ali je važno da održavamo naše svečanosti sa istim sadržajem – rekla je Šara Benjocki, predsednica KUD-a ''Adi Endre''.

Žetva ne može da prođe bez dobrog paorskog doručka, jer žeteocima treba snage, pa su učesnici obilno jeli onako kako se to odavnina činilo, na njivi pored otkosa. Na belim stolnjacima bilo je slanine, šunke, barenih jaja i krompira, hleba cipovke, cnog luka, paradajza, kiselog mleka i još štošta.

Foto: Grad Kikinda

Doručak za žeteoce

Podršku žeteocima dali su i predstavnici lokalne samouprave u Kikindi, Šandor Talpai, pomoćnik gradonačelnika i članice Gradskog veća Valentina Mickovski i Melita Gombar koje su ih posetile u subotu ujutro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (0)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)