KLJUČEVI NOVOG POČETKA: U Vrnjačkoj Banji useljena nova zgrada za socijalno stanovanje

G. ĆIROVIĆ

26. 06. 2023. u 15:31

UZ prigodnu svečanost, u vrnjačkom naselju Duboki potok, uručeni su ključevi novoizgrađenih stanova namenjenih socijalno ugroženim i osetljivim kategorijama stanovništva.

КЉУЧЕВИ НОВОГ ПОЧЕТКА: У Врњачкој Бањи усељена нова зграда за социјално становање

G.Šljivić

Ovom prilikom ukupno 20 korisničkih porodica koje pripadaju najosetljivijim društvenim grupama primile su ključeve nameštenih i opremljenih stanova koje dobijaju na korišćenje po neprofitnoj mesečnoj zakupnini. Osim stambenog rešenja, svi korisnici dobijaju i podršku u aktivnoj inkluziji u vidu ekonomskog osnaživanja i povećanja zapošljivosti, kao i opremanja domaćinstava osnovnim kućnim aparatima i nameštajem.

G.Šljivić

 

- Naša kuća u obližnjem selu samo što se nije srušila, kad god je kiša padala, kod nas je bila poplava, a vodu i kupatilo nismo imali. Sada imamo pristojan krov nad glavom, u novom stanu od 40 kvadrata živeće nas četvoro - kaže korisnica Sonja Ibrić.

G.Šljivić

Sonja Ibrić sa porodicom u novom stanu

Nova zgrada izgrađena je u okviru projekta „Dostojanstven život - doprinos socijalnoj inkluziji Roma i drugih marginalizovanih grupa kroz unapređenje stanovanja i mere socijalne integracije u opštini Vrnjačka Banja“ koji su, uz pomoć donacije Evropske unije, sproveli vrnjačka lokalna samouprava u partnerstvu sa ovdašnjom Stambenom agencijom, organizacijom UNOPS, Edukacionim centrom i Udruženjima građana „Pokret za evropsku Vrnjačku Banju“ i „Korteks“.

G.Šljivić

 

Uručenju ključeva, uz čelnike lokalne samouprave i predstavnike međunarodnih organizacija, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

G.Šljivić

Državni sekretar Krsto Janjušević

- Put od osobe sa socijalnim potrebama do lica koje ima dostojanstven život, kakav je i naziv ovog projekta, ima mnogo koraka koje samo zajedničkim, sistemskim i timskom pristupom možemo da ubrazamo. A rezultat svega je ovaj ključ koji uručujemo porodicama koji će im promeniti život i biti novi početak – rekao je Krsto Janjušević, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. - Tugu smo pretvorili u osmeh i nadu i sigurno ćemo nastaviti sa sličnim projektima.

PROJEKAT

VREDNOST projekta je 856.000 evra, od kojih je EU izdvojila 740.000, a vrnjačka lokalna samouprava 116.000 evra.

- Novih 20 stanova u zgradi i tri rekonstruisana objekta koristiće 13 porodica romske nacionalnosti, sedam porodica žena žrtava porodičnog nasilja i dve porodice koje pripadaju drugim osetljivim grupama, a jedna stambena jedinica je dodeljena mladima koji izlaze iz sistemaa socijalne zaštite – rekao je Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine, dodajući da je sve korisnike u novim stanovima sačekao novčani vaučer za lakši početak pod novim krovom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)