IZLOŽBA O STAKLARSTVU U SLOVENIJI: Nova postavka u paraćinskom Zavičajnom muzeju (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

24. 06. 2023. u 19:11

STAKLO kao tema neiscrpna je inspiracija za Zavičajni muzej u Paraćinu koji slovi za grad stakla, a istim povodom otvorena je jedna zanimljiva izložba.

ИЗЛОЖБА О СТАКЛАРСТВУ У СЛОВЕНИЈИ: Нова поставка у параћинском Завичајном музеју (ФОТО)

Foto: Fejsbuk/Zavićajni muzej Paraćin

U pitanju je postavka Pokrajinskog muzeja Celje pod nazivom „Staklo u Celju i okolini od 18. veka do danas“, koja donosi odgovore na pitanja o formiranju savremene dizajnerske prakse u staklarstvu u regionu.

Izložba sadrži panele sa ispisanim istorijatom razvoja staklarstva na teritoriji Slovenije od 18. veka, kao i brojne staklene eksponate. Njen autor je Jože Rataj, savetnik Pokrajinskog muzeja Cenje koji je boravio u Paraćinu prilikom otvaranja ove postavke u Zavičajnom muzeju.

Rataj se staklom bavi i ono ga preokupira duže od tri decenije, pa je mogao da prati različite faze razvoja staklarstva i načine njegove dizajnerske obrade. Po njegovim rečima, Slovenija je nekada imala više fabrika koje su se bavile izradom predmeta od ovog izuzetnog materijala, ali su danas u funkciji samo Hrastnik i Rogaška staklara koja proizvodi kristal.

Foto: Fejsbuk/Zavićajni muzej Paraćin

Sa druge strane, paraćinski Zavičajni muzej već izvesno vreme nastoji da predstavi paraćinsko staklo, rađeno u pogonima „Srpske fabrike stakla“, koja ima tradiciju dužu od veka.

Posetioci će moći da pogledaju ovu zanimljivu postavku do kraja jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)