NA ULICAMA I 10 ELEKTRIČNIH AUTOBUSA: Od nedelje u Novom Sadu gradski prevoz komforniji, životna sredina zaštićenija

Z. GRUMIĆ

22. 06. 2023. u 13:55

NOVO poglavlje u razvoju gradskog prevoza i kompletnog saobraćaja u Novom Sadu otvoreno je kupovinom deset novih autobusa na električni pogon, istakao je gradonačelnik Milan Đurić na današnjoj svečanoj promociji „Solarisovih“ vozila, koja će se na gradskim linijama naći od iduće nedelje.

НА УЛИЦАМА И 10 ЕЛЕКТРИЧНИХ АУТОБУСА: Од недеље у Новом Саду градски превоз комфорнији, животна средина заштићенија

Z. Grumić

Uz električne autobuse isporučeni su i odgovarajući uređaji za punjenje strujom.

Tim ulaganjem vrednim više od 7,4 miliona evra, realizovanim zaduženjem Grada kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) po vrlo povoljnim kreditnim uslovima, Novi Sad je načinio ozbiljan zaokret ka elektromobilnosti i priključio se EBRD-ovom projektu „Zeleni gradovi“.

- Naši novi električni autobusi doprineće očuvanju životne sredine jer nema emisije gasova. Izuzetno su tihi, što je takođe veoma važno i treba da budemo ponosni na ovaj dan – naglasio je gradonačelnik Đurić na svečanosti priređenoj u Javnom gradskom saobraćajnom preduzeću (JGSP) i podsetio da je Grad u proteklih 11 godina kupio 147 autobusa, uglavnom na komprimovani prorodni gas.

Ta investicija Grada i njegovog JGSP vredna je skoro četiri milijarde dinara.

- I ovo novo ulaganje jako je bitno za održivi razvoj grada u svim segmentima – kazao je Đurić napominjući da su nastavljeni radovi na obnovi saobraćajnica, izgradnji pešačkih i biciklističkih staza, kao i da Grad nastavlja subvencije građanima pri kupovini bicikala.

Novim električnim autobusima biće pokriveno šest linija gradskog prevoza a punjači će, kako je navedeno na promociji, biti postavljeni na kraju Bulevara Jovana Dučića, na okretnici kod Železničke stanice i u krugu JGSP-a.

Iz gradskog budžeta izdvojen je dodatno 56,1 milion dinara radi izgradnje objekata za opremu, priključenje i napajanje punjača koji su u funkciji novih autobusa.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)