NOVOSAĐANI U VELIKOM BROJU DONIRALI KRV: Uspela akcija povodom Svetskog dana davalaca krvi u Novom Sadu

Lj.P.

16. 06. 2023. u 16:04

SLOGAN ovogodišnje kampanje dobrovoljnog davanja krvi "Dajte krv, dajte plazmu, delite život i to često", Novosađani su danas opravdali, velikim odzivom i doniranjem najdragocenije tečnosti.

НОВОСАЂАНИ У ВЕЛИКОМ БРОЈУ ДОНИРАЛИ КРВ: Успела акција поводом Светског дана давалаца крви у Новом Саду

FOTO: Eu info point

Akcija je  organizovana povodom DSvetskog dana davalaca krvi, u organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, Crvenog krsta Novog Sada i novosadskog EU info pointa.

Zorica Bjelić  iz zavoda za transfuziju krvi Vojvodine kazala je da  je ovo redak slučaj da Zavod raspolaže stabilnim  rezervama svih krvnih grupa, ali  da se se već sada pripremaju za letnji period kada je zaliha uvek manje.

- Kontinuirani priliv krvi je značajan kako bismo mogli da pripremamo i one produkte kojima je rok trajanja kraći kao što su trombociti - objašnjava Bjelić. 

Krv mogu da daju sve zdrave osobe od 18 do 65 godina, nakon kratkog lekarskog pregleda neposredno pre davanja krvi, ukoliko je utvrđeno da to nije štetno po njihovo ili zdravlje onoga ko krv prima.

Ovo je jedna od brojnih akcija sakupljanja krvi na terenu, a sutra će  transfuziomobil biti u Kovinu od 10 do 13 sati, a zatim u nedelju u Golubincima,a od nedelje uSenti, Odžacima i Kikindi.Neki od glavnih ciljeva ovih kampanja su ohrabrivanje ljudi dobrog zdravlja da ostanu dobrovoljni davaoci krvi, kako bi se kvalitet života onih kojima je krv neophodna poboljšao, ukazivanje na važnost dobrovoljnog neplaćenog davanja krvi, obraćanje pažnje na zdravlje davalaca i kvalitet nege koja im je neophodna kako bi kontinuirano mogli da daju krv.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave