SLIKA VRANJA NA RAZMEĐU VEKOVA: Katalog stalne muzejske postavke u centru Pčinjskog okruga

Дејан Ристић
Dejan Ristić

19. 06. 2023. u 10:49

U NARODNOM muzeju u Vranju održana je promocija Kataloga stalne muzejske postavke koja je izložena pre godinu dana.

СЛИКА ВРАЊА НА РАЗМЕЂУ ВЕКОВА: Каталог сталне музејске поставке у центру Пчињског округа

Foto: D.Ristic

Katalog je kruna procesa revitalizacije zgrade Selamluka koja i sama predstavlja spomenik kulture i u njoj su, zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture, urađeni opsežni konzervatorsko-restauratorski i drugi radovi kako bi jedna ovakva ambiciozna postavka bila izložena u autentičnom ambijentu - rekla je direktorka Narodnog muzeja Maja Aleksić.

Autorka, etnolog Iva Laković ističe da postavka i katalog prate stogodišnju istoriju Vranja, od sredine 19. do sredine 20. veka

- Razvoj, običaji i dinamika života vranjskog građanskog društva sagledani su u perspektivi unutrašnjeg kućnog uređenja. Posebno svetlo bačeno je na svakodnevno upotrebno pokućstvo, ali i na obrasce estetskog uređenja koji svojom utilitarnom i umetničkom vrednošću svedoče o duhu epohe, specifičnom vremenu i podneblju u kojem su nastali - kaže ona.

Namera je bila da se napravi kutak u kojem će uživati svi Vranjanci, ali i gosti i u kojem mogu da dožive istoriju u originalnom ambijentu, dodaje Iva Laković.

 Izloženo 650 eksponata

Stalna postavka obuhvata oko 650 eksponata i rezultat je višegodišnjeg procesa istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova, kazala je Iva Laković i zahvalila se svim saradnicima i darodavcima koji su doprineli kvalitetu postavke.t

Zoran Dimić, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu navodi da je postavka, ne samo lepa, već pokazuje suštinu života u Vranju na prelazu vekova, a to je jedna stalna tenzija i sudar između različitih kultura.

- Sa jedne strane imamo hrišćansku, seljačku kulturu i način života, sa druge otomansku, gradsku, koja je tu prisutna vekovima i sa treće strane, evropsku, koja tek nastaje i dolazi, sa jednim novim, modernim duhom – ukazuje Dimić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)