PROŠLO je tačno osam decenija otkako su nemački okupatori u Drugom svetskom ratu streljali i ubili 102 muška meštanina Novog Sela nadomak Vrnjačke Banje. Zločin koji potomci ne zaboravljaju. Ožiljci i rane koji ne zarastaju tako lako.

Komentari (5)

SRBOLJUB

09.06.2023. 16:53

Фалим те Боже да ви нешто објавите о нацистичким злочинима над нашим српским народом, па тако и Јајинцима. Тамо је мојих из фамилије побијено 7-еро и то само зато што су Срби. Немци су страховити мрзели наш народ. Молим вас да што чешће објављујете о тим нацистичким Немцима, а не само да пишете о усташама. Знају млади доста о усташама, али, о нацистима, и све каква су злодела вршили, широм моје Србије, млади о томе скоро ништа не знају.Ево, када сам ово показао мом унуку, он ме упита:- Јесу ли то неке усташе ?! Морао сам да му све испричам и лепо објасним. Да се, не зна, ко је према нашем народу био гори. Да ли усташе или нацисти. Фала на објави.

Rass

09.06.2023. 18:10

Realno davali su vise nego sto su imali? Kada nemam ne mogu dati nista! A zamislite ostale narode koji su stvarno umirali od gladi a bilo ih je preko 10 miliona jer DSR je porauavajuci za Jugoslaviju u svakom smislu.

Talaj

09.06.2023. 20:35

To zahvalite 27. martu i onome "bolje grob nego rob", nisu se džabe Englezi hvalili za koliko malo novaca su kupili Srbe (pučiste) da se suludo suprotstave nemačkoj sili. Pravilo je - kada se slonovi tuku na livadi, miševi treba da se sklone. Da li neko danas za Dance kaže da su bili kolaboracionisti, a poginulo ih je slovom i brojkom PET za vreme čitavog rata u sukobima sa Nemcima? Zašto je Pokret otpora u Francuskoj bio farsa kada je De Gol poručivao Francuzima da ne ginu u besmislenim akcijama protiv Nemaca, jer će se rat rešiti "na nivou svetskih sila"? Isto to govorio je i Čiča Draža Srbima ali ga nisu slušali, pa su ga zbog toga komunisti streljali. Znali su komunisti da Nemci (samo) Srbe streljaju 100 za jednog, pa ipak su ubili 26 nenaoružanim nemačkih intendanata koji su išli u sela da kupuju hranu od seljaka (ne otimaju kao oni), masakrirali ih, stavljajući im odsečene polne organe u usta, i time izazvali streljanje u Kragujevcu. Nažalost, i nedužni u Novom Selu platili su tu politiku KPJ da izazivanjem pogroma nad Srbima pokrenu narod na otpor i da im se pridruži. Kako im to u Hrvatskoj nije padalo na pamet?

Bora

13.06.2023. 16:23

Posle Titove velike greske masakra nad Radnickim bataljonom on je zbrisao u Bosnu izdao i ostavio Srpski narod na milost i nemilost ,a sebi obezbedio prateci bataljon dö kräja rata.