LIČNI KOSMOS PAULINE SUDARSKI: 80 godina od pogibije slikarke (FOTO)

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

07. 06. 2023. u 11:38

POVODOM obeležavanja 80 godina od pogibije slikarke Pauline Sudarski u bici na Sutjesci, u utorak, 13. juna u 19 časova u Muzeju u Zrenjaninu biće prikazan film Lični kosmos Paulina Sudarski.

ЛИЧНИ КОСМОС ПАУЛИНЕ СУДАРСКИ: 80 година од погибије сликарке (ФОТО)

Muzej Zrenjanin

Život umetnice je tragično okončan u 29. godini, a najveći broj njenih dela čuva zrenjaninski Muzej, u vidu legata, koji je u ovu ustanovu dospeo kao poklon slikarkine majke 1949. godine.

Na inicijativu Radio-televizije Srbije krajem prošle godine, snimljen je dokumentarni film u trajanju od 28 minuta posvećen životu i stvaralaštvu slikarke Pauline Sudarski, rođene 1914. godine u Vranjevu koje  je kasnije pripojeno Novom Bečeju.

Sredinom tridesetih godina, na čuvenoj Kraljevskoj umetničkoj školi Paulina je stekla osnovno slikarsko obrazovanje i mogućnost da radi kao nastavnica likovnog vaspitanja. Kada je 1937. godine osnovana Akademija likovnih umetnosti, Paulina je bila jedan od prvih upisanih studenata, a posebno je značajan njen rad sa profesorom i čuvenim slikarem Petrom Dobrovićem kod kojeg na klasi je diplomirala 1940. godine.

- Njegov uticaj se najviše ogleda u predstavama nagog muškog i ženskog tela, pa će u slikama i crtežima na temu akta kod Pauline Sudarski najviše doći do izražaja taj koloritni ekspresionizam karakterističan za Dobrovića - ističe Olivera Skoko, kustos Muzeja u Zrenjaninu, uz napomenu da je Paulina Sudarski bila i saradnica časopisa Žena danas i Vojvođanski zbornik, aktivno učestvujući u društvenom i političkom životu predratnog Beograda.

- Verovatno tada je upoznala svog budućeg supruga, Blaža Đuričića sa kojim odlazi na Cetinje gde se zapošljava kao nastavnica u tamošnjoj gimnaziji, a u maju 1941. godine Paulina se sa suprugom priključuje mladim komunistima i odlazi u rat - dodaje Olivera Skoko, ističući da je po dolasku na Durmitor, Paulina Sudarski dodeljena Upravi partizanske bolnice, a njen život je  tragično okončan tokom bitke na Sutjesci poznatoj kao Peta neprijateljska ofanziva, 13. juna 1943. godine kada je kao bolničarka bila deo sanitetskog osoblja koje nije želelo da napusti ranjenike i bolesne od tifusa, pa je hrabro poginula  zajedno sa njima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)