NEMA OPASNOSTI OD POPLAVA: Leskovčani o rizicima, preventivnim i operativnim merama

Игор Митић
Igor Mitić

01. 06. 2023. u 18:19

GRADSKI Štab za vanredne situacije Leskovca zaključio je da u ovom trenutku na teritoriji grada nema problematičnih tačaka koje bi mogle da dovedu do poplava, ali je sve nadležne pozvao na preventivno delovanje posebno kada je reč o održavanju kanalizacione mreže.

НЕМА ОПАСНОСТИ ОД ПОПЛАВА: Лесковчани о ризицима, превентивним и оперативним мерама

foto: GU Leskovac

Leskovačkom JKP „Vodovod“ je preporučeno da u što kraćem roku obiđe i utvrdi kritične tačke u sistemu kanalizacione mreže, a nadležnim gradskim odeljenjima stalni kontakt sa poverenicima na terenu.

- Prema trenutnim informacijama mislimo da ne može da dođe do nekih većih problema. U poslednjih nekoliko godina detaljnom analizom otkrili smo 28 kritičnih tačaka, ali ih trenutno nema tako da nam ne preti opasnost od nekog velikog udara. Mogu se eventualno desiti takozvane urbane poplave kada velike količine padavina, u kratkom periodu, neće moći da oteknu kroz kanalizacione kapacitete, ali i za to smo spremni – istakao je Milan Popović, šef Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove.

On je naglasio da opreme ima dovoljno, a da je saradnja sa policijom, Sektorom za vanredne situacije, kao i sa Vojskom Srbije veoma dobra.

Osim Južne Morave, Jablanice i Veternice svi ostali vodotokovi na teritoriji Leskovca, ukupne dužine veće od 540 kilometara, spadaju u kategoriju bujičnih vodotokova i pripadaju vodama drugog reda.

- U narednih dvadesetak dana završićemo sa postupkom odabira izvođača radova i započeti predviđene aktivnosti na čišćenju i regulaciji propusta kao i sa preventivnim radovima na kritičnim deonicama – zaključio je Rade Velinov, šef gradskog Odeljenja za privredu i poljoprivredu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a