BOMBONA ZA DIJABETIČARE OSVOJILA TREĆE MESTO: Uspeh srednjoškolaca iz Lapova i njihove učeničke kompanije (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

29. 05. 2023. u 13:11

UČENICI Srednje škole u Lapovu, Elena Đokić, Veljko Milosavljević, Aleksandra Stamatović i Dušan Radosavljević, sa svojom učeničkom kompanijom “MediCandy", na Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija osvojili su treće mesto.

БОМБОНА ЗА ДИЈАБЕТИЧАРЕ ОСВОЈИЛА ТРЕЋЕ МЕСТО: Успех средњошколаца из Лапова и њихове ученичке компаније  (ФОТО)

Foto:učenička kompanija

Konkurencija na trodnevnom Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija za školsku 2022/2023. godinu bila je izuzetno jaka, jer se namdetalo 20 učeničkih kompanija iz 14 gradova i 16 srednjih škola iz Srbije. Đaci učeničke kompanije “MediCandy" predstavili su zdravu bombonu, pakovanu u narukvicu prepoznatljivog dizajna, koja predstavlja „prvu pomoć“ obolelima od dijabetesa tipa 1.

Iako svako od njih sa sobom nosi nešto slatko, kada im padne šećer ne mogu da se sete gde su ostavili slatkiš. Zato je zdrava bombona funkcionalna, jer pokidaju narukvicu i izvade je iz nje. S druge strane, svi koji je vide na nečijoj ruci znaće da je reč o dijabetičaru, pa će mu pružiti adekvatnu pomoć i pozvati lekare, jer neće pomisliti da je reč o pijanoj ili osobi pod dejstvom opijata, što je do sada bio slučaj.

-U prvobitnu zdravu bombonu koja je izrađena od meda i crvene alge Agar-agar, koja ima lekovita svojstva i koja sadrži galaktopiranoze, vrstu osnove polisaharida, koje se koriste kao prirodan šećer, i agrofite koje umiruju upalne procese i druga topla stanja, koja mogu imati negativan uticaj na srce i pluća, dodali smo ksantan da bi bila čvršća. Proizvod je pod pokroviteljstvom organizacije „Dostignuća mladih“, testiran je na Institutu za javno zdravlje i dobili smo sertifikat o ispravnosti bombone – kaže za „Novosti“ mentor - nastavnik Marko Ilić.

On dodaje da je ponosan što je žiri njihovu učeničku kompaniju prepoznao kao društveno odgovornu, da su učenici koji je čine svetla teška u ovom veoma teškom vremenu, da poseduju empatiju, jer razmišljaju i brinu o drugima, što je važno ne samo za naše društvo, već za ceo svet.

-Zanimljiv je bio drugi dan takmičenja, koji je predstavljao svojevrstan sajam, jer su bili izloženi štandovi učeničkih kompanija. Žiri je prilazio svakom štandu, ocenjivao njegov izgled, komunikaciju sa đacima, koliko su oni upoznati sa radom kompanije, koliko veruju u svoju ideju, timski duh...Đaci su potom imali intervju na srpskom i engleskom jeziku, kako bi žiri asznao sve ono što nije prilikom posete štandu. Trećeg dana đaci su imali javni nastup, odnosno prezentovali su svoju kompaniju u četiri minuta-mentor - kaže Ilić i dodaje da veruju u svoj proizvod, pa očekuju da će se javiti investitor koji će im omogućiti proizvodnju zdrave bombone, koje bi mogli da plasiraju na što veće tržište.

OD IDEJE DO PROIZVODA

Na ideju da proizvode zdravu bombonu đaci Srednje škole iz Lapova došli su kada smo čuli da je dečak iz Niša pao i da niko nije želeo da mu pomogne, jer su mislili da je pod opijatima. Ispostavilo se da mu je pao šećer.

-Kada je čuo za našu ideju, javio nam se otac tog dečaka i podržao je. Sarađivali smo sa brojnim kompanijama, imali smo podršku škole, lokalne zajednice, programera, malih preduzetnika, a najviše nam je pomogla biznis mentor Danijela Jović, koja je punopravni član našeg tima i koja sa nama radi na unapređenju našeg proizvoda – navodi profesor Ilić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!