TEI JE ALEKSANDAR UČITELJ I DRUG Četvorogodišnja osnovna škola u Staroj Binguli, ispraća poslednjeg učenika?!

S. KOSTIĆ

19. 05. 2023. u 05:00

OSMOGODIŠNjA Tea Cingeli iz Stare Bingule jedina je učenica Osnovne škole "Sveti Sava" u ovom malom sremskom mestu koje broji oko 100 stanovnika. Ako od sledeće školske godine ovaj đak drugog razreda odluči da nastavi školovanje u susednom mestu Divoš, na objektu škole, koji datira iz 1944. godine staviće se katanac, jer novih učenika više nema.

ТЕИ ЈЕ АЛЕКСАНДАР УЧИТЕЉ И ДРУГ Четворогодишња основна школа у Старој Бингули, испраћа последњег ученика?!

Foto S Kostić

A kada će biti to se pita i učitelj Aleksandar Herceg, koji već 30 godina na posao dolazi autobusom iz Sremske Mitrovice koja je udaljena 24 kilometara.

Podfruškogorsko mesto Stara Bingula, okruženo voćnjacima, šumom i vikendicama, sve više postaje zanimljivo za odmor, ali ne i za stalni život u selu. Mladi odlaze u gradove, ostaje starije stanovništvo, a i oni koji reše da kupe kuću u selu, to je zato da bi provodili ovde vikend ili uživali u lepom vremenu. U zgradi u kojoj je pre više od sedam decenija postojala partizanska škola, danas u školskoj klupi sedi samo jedna devojčica.

- Ja sam joj učitelj i drugar. Od sledeće školske godine, njena majka hoće da je prebaci u susedno selo Divoš, jer dete ovde nema drugara, a kao drugo, muško sam, i misli da bi joj bilo lakše i lepše sa učiteljicom. Pažnju koju joj posvećujem tokom nastave, sigurno neće imati nigde, jer za razliku od drugih škola, nemam više dece pa mogu sve da joj lepo objasnim, što je prednost - govori uča.

Podseća da je 2019. u ovoj školi imao šestoro dece u sva četiri razreda, a od tada sve manje i manje.

Više stručnjaka nego đaka

KAKO kaže učitelj Herceg, sada u školi ima pet strunjača za fizičko obrazovanje, a kada je došao u školu da radi bila je samo jedna.

- Sada škola ima strunjače, ali nema dece. To je tuga - zaključuje učitelj dok se sprema da krene na autobus u kojem je on uglavnom jedini putnik.

- Pre tri godine jedna porodica sa dvoje dece preselila se u Sremsku Mitrovicu, i odmah mi otišlo "pola" škole. Prošle godine imao sam dve učenice. Prvaka neću imati ni sledeće školske godine, a ni naredne. Mlade devojke odlaze iz sela, momci ostaju na imanju, ne žene se, nema ko da stvara porodicu - govori kroz setu učitelj Herceg, sećajući se davnih vremena.

Kada je 1993. došao u ovu četvorogodišnju školu, tada je imao devet učenika.

- Pre mene predavala je moja tašta koja mi je rekla da je 1961. godine bilo 40 đaka u dve smene i od tada se taj broj stalno smanjivao - priča uča dok ga sve vreme pažljivo sluša Tea, koja na naše pitanje, da li voli da ide u školu, odgovara potvrdno.

Tea kaže da bio volela da ima drugare, da se druže na odmoru, idu zajedno do škole, uče.

- To je najviše što mi nedostaje, zato želim da pređem u Divoš, jer tamo ima više dece - govori osmogodišnjakinja, dok joj učitelj pomaže da obuče jaknu i krene svojoj kući nakon završene nastave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)