NOVI SAD DO 2026. DOBIJA DEPONIJU: Biće deo regionalnog centra

Z. GRUMIĆ

13. 05. 2023. u 07:05

LOKALNIM planom upravljanja otpadom na području Novog Sada tokom naredne decenije, koji su odbornici gradske Skupštine usvojili većinom glasova, predviđeno je da za tri godine proradi Regionalna deponija koja će biti locirana u neposrednoj blizini postojeće - kao sastavni deo budućeg Regionalnog centra za upravljanje otpadom, koji će još "pokrivati" Bačku Palanku, Beočin, Bački Petrovac, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas.

НОВИ САД ДО 2026. ДОБИЈА ДЕПОНИЈУ:  Биће део регионалног центра

N. Karlić

Ovaj složeni projekat zahteva etapnu realizaciju, a prva faza biće proširenje regionalne deponije, jer je za narednih 20 godina neophodna zapremina od dva i po miliona kubika. Uz deponiju, Centar će raspolagati i linijom za sekundarnu selekciju otpada, kao i postrojenjem za kompostiranje zelenog i tretman biorazgradivog otpada.

U juče usvojenom Planu, nadalje, konstatovano je da će od 2026, kada proradi Regionalna deponija, do 2043. biti obrađeno više od četiri i po miliona tona komunalnog otpada, sa područja osam pomenutih lokalnih samouprava.

U međuvremenu, novosadska lokalna samouprava, da bi stvorila uslove za funkcionisanje novog sistema upravljanja otpadom, planira da domaćinstvima i privrednim subjektima omogući primarnu selekciju, tako što će biti obezbeđeno po dve kante, ili kontejnera, za takozvani suvi i mokri otpad.

Najavljeno je i da za područje Novog Sada u narednom periodu bude nabavljeno još oko 36.000 plastičnih kanti za otpatke od 240 litara, uz 2.327 plastičnih i 1.300 podzemnih kontejnera, te 1.500 "zvona" za staklo i 19 kamiona-smećara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)